„API – Lumină și culoare”, mesaj educațional prin imagini și cuvinte

"API - Lumină și culoare", mesaj educațional prin imagini și cuvinteLa Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău s-a creat, deja, o tradiție în ceea ce privește fotografia, așa că cei implicați în proiectul „API – Lumină și culoare” vor să facă din școala lor un loc atractiv pentru toți cei implicați în procesul educativ. Parte a proiectului respectiv, vernisajul expoziției, care a avut loc în Sala Festivă a Colegiului, și la care au fost prezenți, printre elevi și cadre ale colegiului, și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj și ai Primăriei Municipiului Zalău, s-a vrut a fi un fel de carte de vizită a proiectului respectiv, cele 100 de fotografii ale expoziției urmând să fie, ulterior, expuse pe holurile liceului, fiecare fotografie fiind însoțită și de un text cu mesaj educațional, aducând, astfel, așa cum spun inițiatorii proiectului, „lumină și culoare instituției noastre”. Cu atât mai mult cu cât, în urma renovării, liceul a rămas „fără istorie”, machetele și lucrările expuse pe pereții instituției de învățământ de-a lungul timpului fiind pierdute.

Culoare pe pereții albi ai holurilor școlii

„Când ești pe holurile liceului, așa albi, parcă ești într-un spital. Și am zis că ar fi bine să aducem ceva culoare, să facem un mediu mai atractiv acolo, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Așa s-a născut și proiectul ăsta, și, pentru că am avut parte de susținere și din partea direcțiunii, am lansat proiectul respectiv. Mai ales, zic eu, că se poate face și ceva educație prin arta fotografică”, mi-a spus Mirel Matyas, cel care, fără doar și poate, a adus fotografia, acolo, la Colegiul API, la nivel de artă. Ba, mai mult, a reușit să atragă și elevi în diferite proiecte fotografice, și chiar și atât, și tot înseamnă foarte mult, într-o lume în care se pare că singura preocupare a tinerilor este butonatul smartphone-ului.

api_lumina_si_culoare__9_„Un merit pentru toate astea îl are Cristian Man. El m-a determinat să îmi cumpăr un aparat de fotografiat bun. Și de acolo a început totul”, a ținut să sublinieze Mirel Matyas, precizând, totodată, că expoziția de față „este o expoziţie colectivă, sunt 15 autori – foşti elevi şi actuali profesori și elevi ai şcolii noastre. Cele 100 fotografii expuse au fost alese din aproximativ 1.900, câte am primit.” Astfel, printre cei care au expus se regăsesc Barna Robert, Chende Ana Maria, Marius Criste, Vlad Cupșa, Cezar Fodoca, Cristian Man, Claudiu Mastan, Ronel Mesaroș, Alexandru Miclea, Alexandru Ştefan Nagy, Alexandru Petriș, Ionuţ Poptelecan, Bogdan Șortan, Adina Stoica și Mirel Matyas.

Evident, a fost un efort comun, în care s-au implicat și alte cadre didactice și elevi, însă dacă e să fim sinceri și să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, fără Mirel Matyas – profesorul de matematică pasionat de fotografie, toate astea nu ar fi existat. Și cum a reușit să insufle această pasiune și elevilor, cu atât e mai mare meritul lui. Iar asta nu ca o laudă de dragul laudei ori ca să sune bine, ci în semn de respect față de, în primul rând, omul Mirel Matyas, cel care (și, din fericire, mai sînt și alții) a reușit să dea o față nouă cadrului didactic, într-un sistem de învățământ care pare că funcționează la voia întâmplării.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

Mihai Calin Paval
RO53INGB0000999901462814
ING Bank

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *