Hortus Closus – Grădina închisă a fost denumirea sub care s-a desfășurat ediția a șasea a Simpozionului arta în Grădină, care vrea să celebreze farmecul Grădinii botanice din ”Vasile Fati” din Jibou, cea care a găzduit, timp de 11 zile, între 18 – 28 iulie 2017, simpozionul.
”Mi s-a părut extraordinar de frumoasă această grădină botanică. O grădină e unul dintre simbolurile cele mai adânci și mai profunde ale umanității. Începuturile imaginii umanității, poate cea mai frumoasă pe care o vedem, este Grădina Paradisului. Și Grădina Paradisului este o grădină închisă – Hortus Closus. […] Grădina botanică din Jibou este vie. Ne-ați dat posibilitatea să creăm, să venim aici să expunem”, a spus curatorul expoziției, criticul de artă Ramona Novicov, în luarea sa da cuvânt de la vernisajul expoziției.
Lucrările expuse la vernisaj, care s-a desfășurat în fostul grajd al castelului, au etalat personalitatea și viziunile diferite ale artiștilor, de la interpretări pline de voluptate, lucrări abstracte ori macro, la forme rarefiate, și merită evidențiat fiecare în parte, însă, ceea ce contează, până la urmă, e această comuniune de idei, de viziuni, de imaginație. Iar îmbinarea aceasta de culori, lumini și pereții bruți ai încăperii, nefinisați, care nu au nimic în comun cu arta, toate puse laolaltă, au dat evenimentului o notă aparte, lucru pe care cei din public (iar numărul lor a fost destul de mare), l-au apreciat ca atare – un eveniment cultural de calitate.
”E meritul lui Radu Șerban (n.r. coordonatorul simpozionului), care, de-a lungul celor șase ediții, a știut să selecteze oamenii, sensibilitățile, a știut să adune aceste energii, de cea mai bună calitate, pentru a înnobila acest spațiu. O dărăpănătură, dar în momentul în care vine artistul, el înnobilează locul respectiv. Și asta mi se pare miraculos, că în Jibou se petrec astfel de metamorfoze, de transfigurări, de schimbări la față”, a mai ținut să sublinieze Ramona Novicov, curatorul expoziției.
Toate cele șase ediții care s-au desfășurat până acum au fost susținute de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS). Și pentru că o instituție, indiferent care ar fi aceasta, nu există de la sine, nu e o entitate aparte, trebuie menționat numele lui Daniel Săuca, cel care conduce instituția respectivă. Mai ales în condițiile în care sprijin, de orice fel, pentru actele culturale vine din extrem de puține locuri, spre deloc, și oricine face ceva pentru ca aceste evenimente culturale să poată exista merită adus în atenția opiniei publice.
Ediția din acest an a simpozionului se evidențiază și prin implicarea, pentru prima dată de când există Arta în Grădină, a Primăriei Jibou, prin primarul Dan Ghiurco, care a fost prezent atât la vernisajul expoziției, cât și în alte seri ale desfășurării simpozionului, și care a ținut să sublinieze că acesta e doar începutul.
Pe lângă artiștii plastici români, anul acesta au participat și doi artiști din Rusia – Iurii Protasov și Irina Golovanova, care au venit tocmai din Moscova, plătind singuri cheltuielile de deplasare până în Jibou, iar asta de dragul artei, de dragul bucuriei pe care o emană un astfel de eveniment.
”Sînt foarte bucuros că văd atâția oameni bucuroși de ceea ce văd, de ceea ce am realizat aici”, a spus, zâmbind larg, artistul rus Iurii Protasov, la final prezentării vernisajului.
Și, până la urmă, când vorbești despre artă, vorbești, în primul rând, despre bucuria de a crea și despre bucuria de a privi lucrările celor care și-au lăsat imaginația să creeze.
La ediția din acest an au participat artiștii: Cornel Ailincăi (pictură, Cluj-Napoca), Liviu Suhar (pictură, Iași), Adina Mocanu (pictură, Bistrița), Mariana Șerban (pictură, Târgu Mureș), Radu Șerban (pictură, Cluj-Napoca), Andrei Câmpan (pictură, Cluj-Napoca), Ioan de Moisa (pictură, Cluj-Napoca), și, din Rusia, Iurii Protasov și Irina Golovanova.