E primul concert din Rock’n’Roll Center la care, în sfârșit, am ajuns și eu. Nu pentru că nu aș fi vrut, dar, deși am spus că, gata, mâine nu am foarte multe de făcut, deci e timp pentru concert, de fiecare dată când ”mâinele” ăsta părea că o să fie cu muzică rock, apărea altceva care îmi schimba planurile. Vorba aia: “Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.”
În zua asta de joi, socoteala s-a potrivit, așa că am ajuns la timp la concert. Acuma, atunci când mă hotărăsc să mă duc la concerte, nu o fac din lipsă de altceva, ci pentru că îmi place muzica celor care urmează să concerteze. Așa și cu Azathoth Circle din Ucraina, am ascultat muzica lor, atât cât este on-line, și mi-a plăcut ce am auzit. Deci, mă duc la concert.
Concertul a început, parcă, pe neștiute, adică, tot uitându-mă în jur (doar v-am spus că e prima oară când am ajuns acolo), dintr-o dată am auzit muzica răsunând. Și mi-am spus că ori a început concertul mai devreme, ori n-au știut oamenii la ce oră începe concertul. Fiindcă, altfel, sigur ar fi fost mult mai mulți să-i vadă live pe cei de la Azathoth Circle, nu de alta, dar rockerii ucrainieni chiar au o muzică bună, foarte bună.
Muzicienii, ăia adevărați, care nu fac asta pentru bani, ci pentru că le place să cânte, sînt cei pentru care public înseamnă chiar și o mână de oameni. Ei, bine, mâna de oameni care a fost la concertul ucrainienilor au putut asculta un rock alternativ, progresiv, de foarte bună calitate, atât vocal, cât și instrumental. Și pentru unul care a văzut multe trupe în concert, chiar nu mă așteptam să sune live atât de bine. Dar a sunat. Fiecare piesă. Voce super, instrumentiști super, prezență scenică, la fel. Și, ce e mai important, atitudinea celor din trupă. Adică, deși publicul se număra pe degete, ei au cântat ca și cum erau în fața a câtorva mii de oameni.
”We are ashamed that we are so few…”, a spus cineva din spatele meu. Știți ce a răspuns Alexandra, vocalista? ”Eh, that’s ok, we like to sing…”. Și întreg concertul, o oră și ceva, au demonstrat asta, că le place să cânte. La fel cum publicul mic (dar atât de mare prin atitudine) a arătat că le place ce ascultă. Și nu a fost nimic gratuit, adică ”hai să ne prefacem că ne place, să nu se simtă cei de pe scenă prost”, ci a fost pe bune. Iar asta pentru că muzica a fost de foarte bună calitate. Și chiar dacă am spus-o, o mai spun o dată: voce super, instrumentiști super (de multe ori au dat dovadă de virtuozitate melodică, lucru rar la trupele contemporane), și, ceea ce e cel mai important, atitudine super. Iar concertul celor de la Azathoth Circle a fost cel al unei trupe mari. Jos pălăria!
Acuma, chiar dacă articolul se vrea a fi un fel de cronică rock, n-am cum să nu pomenesc de Rock’n’Roll Center. Pentru că niciun concert rock, din cele care au fost până acum, n-ar fi fost posibil fără cei care se ocupă de clubul ăsta, care a devenit un fel de casă pentru rokerii zălăuani, și nu numai.
Multă lume strâmbă din nas când aude de rock, pentru ei rockerii fiind niște ciudați care se îmbracă în negru, cu părul mare (sau nu), care dau din cap la concerte. Adică, un fel de ”bine, mă, mă lași?”. Nimic mai greșit. Cât despre clubul pe care l-a creat Nelu Brîndea, ar fi multe, multe de spus. Clubul ăsta, înainte de toate, nu e o afacere, ci o declarație. Un fel de război de gherilă cu subcultura și superficialitatea unei lumi în care festivalurile de ”mixăreală” sînt sprijinite de tot felul de instituții, deși prin ceea ce înseamnă, de fapt, festivalurile ăstea, se promovează subcultura. Pentru că e rentabilă.
De ce rock? Pentru că rock-ul e o atitudine, o declarație de libertate, de independență față de subcultură. Rock-ul adevărat, nu trupele de fătălăi contemporane care lălăie și ”vai, nu mai pot, iubirea mea, ce tare sufăr că nu faci sex cu mine…”
Azathoth Circle e o trupă care ar fi meritat mult mai mult public. Pentru că ucrainienii au o notă de originalitate, și, mai ales, își cântă propriile compoziții. Și nu oricum, ci la un nivel ridicat.
Pe scurt, la final, Azathoth Circle în Rock’n’Roll Center – un concert tare!