Prima atestare a satului este din 1461 – Kewesd, apoi în 1475 – Kebesd, și în 1549 – Kewesd.
Satul era împărțit în Magyar-Kövesd și Oláh-Kövesd (respectiv Chieșdul Maghiar și Chieșdul Român). Primul său proprietar cunoscut a fost familia Sarmasági, care a trăit pe la mijlocul anilor 1400.
În 1715, în timpul campaniei lui Rákóczi în Polonia, o mare parte din populația din Chieșd, condusă de Ioan Kemény, a căzut în luptă, în timp ce Ioan Kemény însuși a fost eliberat din captivitate doar mai târziu. După eliberare, el a stabilit noi locuitori din regiunile Mureș și Meseș.
În 1797 proprietarii satului erau Contele Kark Farkas, Baronul Simon Kemény, Baronul Miklós Kemény și Baronul Kemény Farkas.
După Tratatul de la Trianon din 1920 satul este anexat de România. Cu Dictatul de la Viena din 1940 revine iarăși sub administrația maghiară, iar de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial este administrat de România.
Artă fotografică: Chieșd, Sălaj…
Foto: Călin Pavăl
e bine sa ne cunoastem istoria …trecutul inseamna radacinile care te hranesc cu cat sant mai bine cunoscure cu atat esti mai puternic…felicitari celui care a a avut bunavointa sa faca acest documentar