Construim poduri, nu ziduri!

  • prof. Meszaros Monika, Șc. Gimn. “Mihai Eminescu” Zalău
  • 28/11/2021
  • Exteriorizări

Programul Erasmus+ reprezintă programul UE pentru educație, formare, tineret și sport.

Secția germană a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalău beneficiază în această perioadă, alături de alte patru țări, și anume Germania, Olanda, Spania și Portugalia, de oportunitățile oferite de acest program.

În 13 noiembrie 2021 am pornit la drum, alături de colega mea, prof. Deak Erzsebet și de două eleve, Prunea Bianca (clasa a VI-a E) si Albert Irina ( clasa a VII-A E), ambele studiind în cadrul secției germane a școlii noastre.

În această perioadă instabilă am avut mari emoții atât pentru drumul în sine, cât si pentru șederea noastră în țara gazdă: PORTUGALIA. Ne-am liniștit oarecum atunci când am aflat că 90% din populația eligibilă a țării este vaccinată și că rata de incidență a coronavirusului era în acea perioadă de doar 0,94.

După 12 ore de călătorie am ajuns cu bine la destinație, și anume în Alpiarca, o municipalitate din districtul Santarem din centrul Portugaliei, nu departe de Lisabona.

Elevele au fost cazate la familii gazdă având copii de vârsta lor, cu care au petrecut momente memorabile. Ne-a bucurat faptul că s-au integrat foarte repede, deja în primele zile ne-au povestit cu satisfacție că au gătit împreună mâncăruri tradiționale românești și portugheze. Conversația s-a derulat în limba engleză, dar, la școală, cu echipa din Germania, germana a putut substitui limba engleză.

La școala de primire, atât noi, profesorii, cât și elevii am fost implicati în diferite activitati: prezentarea unui proiect despre țara natală sau construirea unui pod din… spaghete, aceasta deoarece motto-ul proiectului este: Building bridges, not walls! ( Construim poduri, nu ziduri!).

Prin jocurile educative și activitățile desfășurate, copiii au înteles semnificația temei: Call for tolerance, acceptance, understanding… astfel că în ultima zi fiecare și-a exprimat părerea despre ce înseamna toleranța.

Am ajuns cu toții la concluzia că toleranța reprezintă una dintre pârghiile ce ne influențează în mod direct și indirect atât starea noastră emoțională cât și relațiile cu cei dragi: familie, prieteni, cunoștinte, colegi.

Mi-am amintit de Voltaire, care spunea : ”Gândește pentru tine și lasă și pe alții să facă același lucru.”

A fost o săptămână plină de activități educative și socio-culturale, toate impletite cu incursiuni în gastronomia locala, experiență pe care cu siguranță nu o vom uita niciodată.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

Mihai Calin Paval
RO53INGB0000999901462814
ING Bank

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *