Din ce în ce mai mulți sălăjeni, victime ale accidentului vascular cerebral

spital-judetean-urgenta-zalauAccidentul vascular cerebral (AVC) a devenit un fenomen greu de trecut cu vederea, din cauza frecvenței și, mai ales, a vârstei din ce în ce mai mici a persoanelor care sunt afectate de această boală. Iar asta e ușor de observat și în Sălaj – tot mai mult auzi în jurul tău despre persoane care au suferit un AVC, iar dacă, până nu demult, persoanele afectate erau cele cu vârste de peste 55 de ani, acum, sunt tot mai des întâlnite cazuri în rândul persoanelor tinere sub 30 de ani, lucru care nu face altceva decât să sublinieze modul de viață nesănătos și stresul tot mai mare la care sunt supuși românii, care ocupă unul dintre primele locuri în lume în privinţa mortalităţii prin accident vascular cerebral. Statisticile arată că, la fiecare 20 de minute, un român suferă un accident vascular cerebral, lucru care m-a făcut să-mi îndrept atenția către Spitalul Județean de Urgență Zalău, să aflu cum se prezintă situația la nivelul județului.

Lipsă de personal medical. Despre AVC, nimic.

Pentru că birocrația la unele instituții, la prea multe, e încă la putere, e greu să afli ceva, fără acordul scris al șefilor, chiar dacă sunt date publice, iar de asta m-am lovit și la spitalul din Zalău, unde, pentru că așa “vine de sus”, m-am conformat și am făcut cerere scrisă ca să aflu cum e situația la zi în ceea ce privește afecțiunile sălăjenilor, în special cele legate de AVC, lucru pe care oricum îl afli pe bucăți din buletinele de presă transmise de la unitatea respectivă. Dar, ca să poți să-ți faci o imagine de ansamblu, ai nevoie de o statistică.
La mortalitatea intraspitalicească lucrurile stau cam la fel ca în anii trecuți, asta am putut afla din datele statistice de acolo, însă principalele cauze, lucru important, de altfel, nu le-am putut afla, pentru că, mi s-a spus de la biroul de statistică, nu au o bază de date completă(?!). Cât despre ceea ce m-a interesat în mod special, și anume accidentele vasculare cerebrale – nimic concret, pentru că nu se ține o evidență a fiecărui tip de afecțiune, iar asta în condițiile în care, la nivel național, printre priorităţile Ministerului Sănătății se numără programe pentru accidente vasculare cerebrale, tocmai din cauza creșterii alarmante a cazurilor de AVC, lucru pe care l-am aflat răsfoind la greu paginile de internet și nu din sursă locală, cum ar fi fost normal.
Oricum, și dacă ajungi la spital, e greu să o scoți la capăt, chiar dacă cei de acolo își dau silința, iar asta din cauză că la nivelul spitalului există un deficit de personal medical, medici, asistenţi medicali şi infirmieri, mai ales la secțiile anestezie şi terapie intensivă, medicină de urgență și neurologie, așa cum reiese din datele pe care le-am primit de la Servicul Resurse Umane al spitalului. Cauza? Tot mai multe persoane de specialitate aleg să plece în străinătate, iar asta nu de bine ce-i în spitalele din România.

Stresul și modul de viață nesănătos

Fiecare al șaptelea deces este produs de un accident vascular cerebral (AVC). Mii de români zac paralizați de pe urma AVC. După cancer și SIDA, este una dintre cele mai de temut și mai invalidante boli care afectează lumea civilizată. Mai mult de jumătate din cei care au suferit un AVC mor în primele șase luni după aceea, iar o treime din totalul supraviețuitorilor necesită îngrijiri zilnice pentru tot restul vieții. 10% dintre supraviețuitori își petrec restul vieții în instituții de îngrijire specializate. Potrivit ultimelor statistici ale OMS, accidentele vasculare vor deveni, pînă în anul 2030, principala cauză a mortalităţii în lume, ajungînd la aproximativ opt milioane de morţi anual. Care ar fi soluția să nu ajungi statistică în ceea ce privește AVC? Suntem sfătuiți să adoptăm o alimentație săracă în grăsimi și colesterol și bogată în fibre; să eliminăm din alimentație sau să consumămcât mai rar produse lactate; să renunțăm la fumat; să ne normalizăm greutatea corporală, pentru că obezitatea favorizează ateroscleroza, hipertensiunea și majoritatea formelor de diabet, toate predispunând la accidente cerebrale; să facem exerciții fizice în fiecare zi etc. Însă una din principale cauze, și care definește modul de trai al românilor, este stresul. Iar de stres, așa cum merg treburile în Sălaj, în România, în lume, n-ai cum să scapi, doar dacă te rupi total de lumea asta și te retragi undeva departe de civilizație. Asta dacă n-ai apucat să ai un cont la bancă sau un abonament la telefonia mobilă sau orice altceva care te ține aici cu forța, să lucrezi pentru ca alții să poată să se îmbogățească. Fiindcă, altfel, ești un sclav al lumii moderne. Mai există și răscoala.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *