Hub-ă Tinerească de Zalău – în premieră pentru oraș, tinerii au un loc dedicat creativității și dezvoltării personale

Găzduit în clădirea Transilvania, începând de luni, 4 martie 2019, tinerii au un loc al lor unde să-și dezvolte și să-și pună în aplicare ideile creative – „Creative Minds Hub”.

Hub-ă Tinerească de Zalău, care va funcționa permanent, a apărut ca urmare a „dorinței de a face ceva inedit pentru comunitatea locală”, după cum spune Paul Iacob, cel care alături de colegele sale Iulia Bican, Ramona Ghilea și Sara Trănescu, și împreună cu profesoara de științe socio-umane Iulia Florian, consilier educativ la Colegiul Național „Silvania”, a participat la concursul «Lider european», organizat de Reprezentanța Comisiei Europene, concurs care a constituit o rampă de lansare pentru „Creative Minds Hub”.

Într-o atmosferă prietenoasă și confortabilă, centrul de activități, pus la dispoziție de Primăria Municipiului Zalău și finanțat de TenarisSilcotub, va găzdui sesiuni de pregătire, concursuri de dezbateri și oratorie, teambuilding-uri (un proces gândit să dezvolte și să motiveze un grup, să îmbunătățească relațiile și raporturile dintre membrii, astfel încât să devină o echipă), proiecții de film sau expoziții de pictură. Toate aceste activități cultural-educative, spun cei implicați în proiect, sunt în beneficiul comunității locale, tineri urmând să găsească soluții la problemele cu care se confruntă societatea.

Haba, șezătoarea, așa cum era constituită pe vremuri, la sat, era cel mai important loc de socializare. Ce reprezintă, de fapt, conceptul ”Hub”, această habă tinerească, numită „Creative Minds Hub”?

”În tradiția vechilor șezători, redimensionăm valențele comunicării, punând accent pe munca în echipă și pe promovarea valorilor europene”, a spus Paul Iacob, în cuvântul lui de deschidere, cuvinte cu care, de altfel, tinerii au încheiat prezentarea în cadrul finalei concursului european de la București, din decembrie 2017, care a constituit rampa de lansare a ceea ce acum poartă numele de  „Creative Minds Hub”.

Evident, pentru a prezenta un proiect astfel încât să sune bine la concursuri de acest gen e nevoie de un anumit nivel oratoric, pentru a impresiona juriul. Însă, transpus în realitate, la ceea ce, de fapt, se vrea a fi această Hub-ă Tinerească de Zalău, cuvintele elaborate se traduc mult mai ușor, atunci când, trecând de prezentarea oficială, îi întrebi direct pe cei implicați, în cazul de față Sara Trănescu:

– Prezentarea a sunat bine. Însă, totuși, de ce ați vrut un spațiu al vostru?

– Păi, e simplu. De fiecare dată când voiam să ne adunăm mai mulți tineri, trebuia să căutăm un loc, să îl obținem, și cum întâlnirile noastre depindeau direct de alții, ne-am gândit că cel mai bine ar fi să avem un loc al nostru. Un loc unde să ne putem întâlni de ori câte ori vrem, de fiecare dată când unul dintre noi are vreo idee, ori când vrem să socializăm.

– Și odată având un spațiu al vostru, care e rostul lui?

– Acela de a oferi un cadru prietenesc, informal. Așa, fiind în elementul nostru, să putem să ne punem în aplicare ideile.

– Idei care să…?

– Care să-i încurajeze pe cei tineri să iasă din zona lor de confort. Adică, oferindu-le un spațiu dedicat lor, vrem să-i încurajăm să facă ceva pentru ei și pentru comunitate. De fapt vrem să-i ajutăm să se descopere.   

La inaugurarea „Creative Minds Hub” a participat, alături de manageri ori reprezentanți ai instituțiilor, și primarul orașului Zalău, Ionel Ciunt, care i-a asigurat pe cei implicați de sprijinul financiar, și pe viitor, un lucru, de altfel, esențial pentru ca acest concept să continue să fie o realitate.

Însă, dincolo de cuvinte, dincolo de prezentare, poate cel mai important element în a-i ajuta pe tineri să se descopere, să devină creativi, e relația dintre profesori și elevi, pentru că despre ei este, în primul rând, vorba.

Atitudinea Iuliei Florian, profesoara de științe socio-umane, cea care îi privea cu drag și mândrie pe cei patru elevi, atunci când aceștia își prezentau proiectul, bucuria nedisimulată de pe fața ei, spun mai multe decât orice cuvinte, atunci când e vorba despre ceea ce înseamnă, ori ar trebui să însemne, relația dintre profesori și elevi. O relație care, atunci când are ingredientele necesare, are rolul de a-i impulsiona pe elevi. Iar de aici și până la a se concretiza idei de genul  celei care a prins viață la Zalău, „Creative Minds Hub”, e doar un pas.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

Mihai Calin Paval
RO53INGB0000999901462814
ING Bank

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *