Dacă mai există vreo șansă pentru ”supraviețuirea” culturii, într-o lume care a luat-o către fundul prăpastiei în viteză, atunci șansa asta înseamnă oamenii cu drag de cultură, sub toate formele ei. Doi dintre oamenii ăștia faini sunt Patricia Marina Toma și Valer Simion Cosma. Într-un cerc de oameni faini, evident cu drag de evenimente culturale, au inaugurat biblioteca sătească din Marin simplu, fără formalisme, fără a se împăuna cu ceea ce au făcut. Iar asta pentru că oamenii care fac ceva ”de drag”, pentru că cred în acel ceva, nu-și cosmetizează niciodată creațiile, ci le lasă la vedere sincere, ca fiecare să le poată descoperi în felul lor.
”Nu fac două muzee, cât fac oamenii ăștia doi, aici, la Marin”, mi-a spus cineva la inaugurarea bibliotecii sătești, care a avut loc duminică, 11 iunie, de la ora 13. Și nu e vorba, neapărat, despre muzee în sine, ci despre instituțiile de cultură, în general. Pentru că instituțiile de cultură se împiedică de prea multe ori de ”nu avem cu ce”, și decât să facă mai puțin, ori nu chiar așa cum își doresc, mai bine nu fac deloc.
Evident, contează foarte mult să știi să faci un proiect în așa fel încât să primești finanțare (în cazul de față de la Administrația Fondului Cultural Național), iar Valer știe cum să facă asta. Și pentru că tot e vorba despre un proiect finanțat de AFCN, atunci e bine să știți că proiectul Patriciei și al lui Valer a câștigat finanțare acolo unde instituții de cultură, ONG-uri cu bani mulți din orașe mari nu au reușit asta. Însă, în primul rând, e nevoie de inițiativă, de dorința de a face ceva pentru a da o șansă culturii să supraviețuiască, într-o lume în care contează doar ceea ce ”se poate vinde”. Și mai e nevoie de ceva: de sprijinul autorităților locale sau județene. Aici, la Marin, proiectul a vut parte de sprijinul Primăriei Crasna, iar asta nu e puțin lucru, pentru foarte puțini primari cultura fiind un domeniu de interes.
Evenimentul cultural de la Marin a fost (și este) un semnal: cultura mai are o șansă să supraviețuiască. Pentru că există oameni care cred în cultură, la fel ca Patricia și Valer. Pentru că există oameni care se bat pentru cultură. Pentru că există oameni care creează. Pentru că există oameni pentru care nu există ”nu pot”.
Despre bibliotecă (unde toate cărțile provin din donații), despre ce înseamnă proiectul MarinArt, despre ce se poate face la Marin, despre cum se poate dezvolta și ce alte activități faine se pot face în Marin, la nr. 174 (la Casa albastră), puteți afla ascultându-i pe Patricia și Valer, în înregistrarea de mai jos:
Felicitări și mult succes în continuare!
Felicitări PATRICIA & VALER,sunteți cu adevărat fii ai satului MARIN,ca și mesageri a tot ce faceți și întreprindeti voi va dăinui in timp ca un fir roșu ce va creea noi surse de inspirații pentru cei ce vor veni in timp.