”Scriitura lui Dan Drăgan e una care curge, care place, cu un limbaj de epocă foarte fin și bine drămuit. Acest parfum de epocă dă culoare cărții și îi crește valoarea, prin urmare, el, ca autor, confiscă cititorul fără drept de apel, și vă asigur că nu prea poți să citești cartea lui în dungă, pentru că are extrem de multă informație și riști să pierzi firul și nu mai înțelegi mare lucru. Epicul este pur și simplu o explozie în care se simte bucuria de a scrie a autorului, se mișcă pe spații largi cu foarte mare ușurință. Drăgan are o baghetă a scrisului absolut specială”, au fost cuvintele pe care Florin Horvath le-a folosit pentru a descrie romanele lansate de Dan Marius Drăgan, la Zalău.
Lansările de carte, ca să nu fie monotone, ca să captiveze publicul, astfel încât cei prezenți acolo să nu-și dorească să se termine odată toată chestia asta, ca să poată pleca, trebuie să aibă o poveste credibilă. Iar pentru asta, prezentarea acelor cărți trebuie să fie îmbrăcată într-o poveste mai amplă, care să treacă dincolo de paginile cărții, care să poată introduce publicul în narațiunea cărții, însă nu ca un rezumat, ci ca un fel de povestire care să împletească tematica volumului cu povestea personală, legată de acea carte, a autorului. Iar asta pentru a-l ”confisca” pe cel care te ascultă, în așa fel încât prezentarea cărții să stârnească dorința de a o citi, să înțeleagă despre ce e vorba chiar înainte de a o fi citit.
Prezentarea făcută de Florin Horvath, care a creat un melanj din istorie, cea cronologică, autentică, și narațiunea cărții, care curge pe firul istoriei prezentate, dar adăugând personaje și acțiuni menite a-i da cărții un iz de poveste, ar fi fost îndeajuns ca să stârnească curiozitatea oricui, și, ca atare, ce-ar mai fi de spus? Însă Dan Drăgan, autorul celor două romane istorice – “Crucea și Puterea” și “Vremuri tulburi”, apărute la Editura ORDO AB CHAO Zalău, a reușit să continue lecția de istorie începută de Florin Horvath într-un fel care s-a transformat într-o adevărată incursiune în secolul al XV-lea, cu intrigi, bătălii și personaje reale, care au fost redate în cele două romane cu exactitate, menționându-se, uneori, chiar și ora la care s-au întâmplat unele dintre acestea. Iar toate acestea au fost posibile după mulți ani de studiu și cercetare, autorul fiind fascinat de Vlad Dracul, nu personajul de legendă din romane și filme, ci unul din cele mai de seamă personaje din istoria Europeană, cel care vorbea mai multe limbi străine, un adevărat diplomat al vremurilor.
În câteva zeci de minute, Dan Drăgan a reușit să introducă publicul în istoria mai puțin cunoscută, cu date, întâmplări și personaje din acea perioadă convulsionată, o perioadă transpusă în romanele sale prin intermediul unor povești, strategii, discuții și personaje care încearcă să rezolve toate lucrurile. O carte care vorbește despre teribila rivalitate dintre Dănești și Drăculești, Vlad Dracul având puterea să nască o dinastie puternică și foarte activă, care a durat vreme de aproape 350 de ani, și despre împărăția turcească, care avea o organizare colosală, și care îl va face pe cititor să înțeleagă de ce au fost turcii așa de puternici.
”Eu sînt un om care am citit foarte mult la viața mea, și pot să spun că este prima dată când există un roman românesc în care există o abordare geopolitică și globală”, și-a prezentat autorul romanele lansate la Zalău. O lansare de carte care a fost mai mult decât atât, fiind o adevărată lecție de istorie, cu amănunte mai puțin cunoscute și evenimente care au marcat întreaga Europă puse într-o lumină altfel, prin prisma unor personaje marcante ale vremurilor, care au înclinat balanța puterii într-o parte sau alta, cu o derulare a acținuilor și faptelor care nu este foarte conformă cu ceea ce s-a învăţat la şcoală. Și nu orice lecție de istorie, ci una care are o poveste, pe care autorul, expert contabil de profesie, a așezat-o în cele peste 700 de pagini ale celor două romane, care, fără doar și poate, merită să fie citite.
Cartea, spune autorul, este foarte strânsă legată de Zalău, de comunitatea de intelectuali care există aici, care l-a încurajat să scrie. O atmosferă culturală extraordinară pe care autorul, clujean, a descoperit-o în Zalău și în județ.