Invitați din Galați și Sibiu, la a patra ediție Ursuz & Amuz, Zalău

Vincentziu Pușcașu, lector universitar și curator, și Mihai Andrițcu, violonist la Filarmonica din Sibiu, sînt invitații celei de-a patra întâlniri din cadrul proiectului de avangardă Ursuz&Amuz.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, ora 19:00, la Charlie ‘s (str. 9 Mai nr. 2), Zalău.

Meniul zilei:
Ciorne Răzlețe:
Vicentziu Pușcașu: Ars incompletum – Liminalitate curatorială și procesul devenirii expoziționale

Comedia Limbajului:
Luiza Matilda Mitu: Incomodități.

Armonie și contrapunct:
Mihai Andrițcu: Plugged-in Bach
Sergiu Corbu Boldor: Noul Locatar găsește o mască

Locurile sunt limitate! Rezervările se fac la numărul: 0770118185

Vincentziu Pușcașu

Licențiat în istoria artei în cadrul Universității Babeș-Bolyai, absolvent al unui master în studii culturale în cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii, respectiv al unui master în istoria și teoria artei în cadrul Universității Naționale de Arte (București), doctor în studii culturale din anul 2022, în cadrul Universității din București, și în prezent student la drept în cadrul Universității Dunărea de Jos, activez ca lector universitar și curator independent în orașul Galați. Pe lângă activitatea didactică (titular al disciplinelor istoria artei, estetică și management cultural), am întreprins acțiuni de cercetare – numeroase participări la conferințe, simpozioane și colocvii, precum și articole științifice publicate în jurnale de specialitate. Problematicile abordate în cercetările mele vizează aspectele teoretice și metodologice ale artei contemporane, curatoriatului și expozițiile de artă. Pe lângă acestea, într-un orizont lărgit, interesele mele academice includ subiecte privitoare la drepturi de autor și proprietate intelectuală, management cultural, istoria și filosofia artei, didactică artistică, muzeologie, precum și abordări mixte: inter- și transdisciplinare, toate declinate domeniului expozițional-artistic.

Mihai Andrițcu

Cânt zi de zi la Filarmonica din Sibiu. În fiecare săptămănă iau contact cu un program nou și cu diferiți artiști din lumea clasică, care mă inspiră.

Din 2016 am început să cânt cu trupa Hara și acesta a fost primul contact cu o vioară electrică, cu pedale și cu multe provocări. Domeniul acesta electronic m-a fascinat, începând să cercetez și să descopăr mijloace de expresie noi, un alt univers. În paralel mi-am continuat drumul cu studiul viorii clasice și mi-am propus să învăț câteva mișcări noi din Sonatele și Partitele pentru vioară solo de J.S. Bach. Pe parcurs mi-am dat seama că ceea ce încerc să obțin și să redau prin muzica lui Bach, se potrivește a fi ajutat și se completează cu universul sonor nou descoperit. Așa s-a născut acest proiect experimental Plugged-in Bach.

Am terminat conservatorul la Cluj, am făcut un Erasmus în Germania. Am colaborat cu diferite orchestre simfonice, filarmonici, orchestre de tineret. Am participat la diferite masterclassuri de vioară (unde am cântat Bach. Oricum, Bach cântăm de prin clasa a 7-a și încă simt că mai am multe de descoperit).

„Ursuz și Amuz” este un proiect independent creat de Sergiu Corbu Boldor și Luiza Matilda Mitu, care se desfășoară lunar la Charlie ‘s (str. 9 Mai. Nr. 2) Zalău și care a marcat, pe 23 noiembrie 2023, 100 de ani de la moartea lui Urmuz (pseudonimul literar al lui Demetru Dem. Demetrescu-Buzău, – n. 17 martie 1883, Curtea de Argeș – d. 23 noiembrie 1923 , București).

Proiectul are loc o dată pe lună, pe data de 23 sau în apropierea acestei date și poartă numele de: „Ursuz și Amuz”, etimologie alternativă pentru cuvântul Urmuz, care sugerează combinarea a doi termeni contradictorii.

Etimologia alternativă a fost avansată de scriitoarea și criticul Ioana Pârvulescu, care a permis folosirea expresiei și și-a dat acordul de a dezvolta proiectul sub umbrela numită: „Ursuz și Amuz”. Meniul permanent – (operele lui Urmuz – care au pregătit primele scrieri din literatura românească de avangardă) – este așezat pe mesele publicului. Evenimentul are trei secțiuni a câte 15/20 de minute fiecare, cu scurte pauze de cafea: Ciorne răzlețe – invitat care susține o comunicare/conferință pe orice temă de avangardă, indiferent de domeniu; Comedia Limbajului – invitat din zona artelor plastice, sculptură, arta fotografică, arta coregrafică, arta teatrală, performance etc. Armonie și Contrapunct – invitat din zona artelor sonore

Meniul permanent al evenimentului, meniu care reprezintă și denumirea meselor pe care publicul poate să le rezerve, este:

Masa 1 – Pâlnia și Stamate

Masa 2 – Ismail și Turnavitu

Masa 3 – Emil Gayk

Masa 4 – Plecarea în străinătate

Masa 5 – Cotadi și Dragomir

Masa 6 – Algazy & Grummer

Masa 7 – După Furtună

Masa 8 – Fuchsiada

Masa 9 – Puțină metafizică și astronomie

Masa 10 – Cronicari


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

Mihai Calin Paval
RO53INGB0000999901462814
ING Bank

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *