Ion Pop – arta de a desena cu fier forjat

expozitie_ion_pop__11_“Eu îi iubesc pe oameni și m-aș bucura dacă ei mi-ar aprecia munca”, a transmis, în lipsă, prin reprezentantul său, artistul. Iar lucrările expuse în expoziție, foarte multe dintre ele reprezentând figuri umane, foarte expresive, întăresc spusele lui Ion Pop, cel care a reușit, folosind un ciocan, să creeze artă, desenând cu fier forjat de parcă ar fi trasat linii cu un creion pe o coală de hârtie imaginară.

Fantezia este o putere naturală a omului

A fost un public destul de numeros la vernisajul expoziției de ieri, 2 iulie, chiar și oficialități locale și județene, lucru destul de rar, de altfel, la astfel de manifestări culturale, public care a putut să admire desenele de fier ale artistului. Foarte expresive, aproape vii, liniile ălea de fier, conturate de imaginația lui Ion Pop, au însuflețit pereții expoziției, așa că, după introducerea de rigoare, mulți au rămas acolo, admirându-le, fotografiindu-le, mirându-se de felul în care au luat formă liniile contorsionate din fier forjat, material folosit la cu totul altceva decât la a crea artă, însă care, de data asta, prin mâinile și imaginația sculptorului, au prins viață. Și poate că nu ar fi observat nimeni dacă nu ar fi spus Attila Szabo, însă umbrele de pe pereți ale sculpturilor de fier au însuflețit și mai mult lucrările artistului, subliniind și mai mult ceea ce a spus, simplu, acesta: “fantezia este o putere naturală a omului”. Iar consătenii lui din Căpâlna, așa cum mândru spunea primarul comunei Gâlgău, prezent la vernisaj, și-au dat seama de asta văzându-l pe Ion Pop cum, de mic, sculpta tot ce prindea: lemn, piatră, lut, apoi, mai târziu, fier. Și, da, chiar și pietre de mormânt, pentru că

Din artă trebuie să se și trăiască

Din păcate, în România, și nu numai, din artă e greu să trăiești, pentru că societatea umană nu pare a aprecia artiștii decât, eventual, post-mortem. Însă aceștia, oamenii ăștia care creează artă, trebuie să și trăiască din ceva, așa cum e și cazul lui Ion Pop, care, făcea pietre de mormânt pentru existență, dar care, dacă s-ar fi aflat, poate, într-o societate care recunoaște valoarea, ar putea trăi foarte bine de pe urma artei sale, lucru care, pentru un artist, înseamnă timp pentru creație. Oricum, lucrările expuse în expoziție sunt cu vânzare, așa că cei care vor și apreciază arta, pot să cumpere desenele din fier, deosebite fiecare în parte, fiecare spunând ceva, mai ales că lucrările de artă vor fi expuse la Centrul de Cultură și Artă până la începutul lunii septembrie.

E o lume cu “gol”. Golurile din politică și golurile din fotbal, cele mai profitabile afaceri ale societății contemporane, și care înseamnă mult mai mult decât arta. Dar asta doar pentru că așa se vrea, așa se diriguiește de undeva din catacombele sinistre ale unei societăți umane degradate și în cădere liberă. Însă mai există, încă, liberul arbitru. Fiecare poate să facă ceva ca să schimbe asta și ca să așeze arta acolo unde îi e locul, în vârful lanțului trofic al spiritului uman, simplu, apreciind-o la adevărata ei valoare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *