Lansare de carte la Muzeul din Zalău: ”Biserici medievale de zid din județul Sălaj”

Structurată ca o bază de date (fotografii digitale) organizată pe categorii de elemente arhitecturale, precum și ghid pentru promovarea turistică a monumentelor prezentate, cartea ”Biserici medievale de zid din județul Sălaj” a fost lansată la Muzeul din Zalău.

Volumul,  rod al muncii de cercetare a celor doi autori, Timea Keresztes și Dan Băcueț, cercetători științifici la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, prezintă 20 de biserici de piatră medievale – 19 funcționale, iar una în ruine.

Chiar dacă activitatea arheologilor se poate caracteriza, mai ales,  prin tot ceea ce înseamnă săpături arheologice, cartea de față vine să arate și o altă latură a arheologiei, și anume monumente care au elevație. Adică acele monumente care nu sînt în pământ, ci deasupra solului.

”Lumea ne percepe pe noi, arheologii, ca pe niște cârtițe care sapă în pământ după tot felul de obiecte. Însă noi, ca și arheologi, facem o citire a stratigrafiei care merge de la nivelul ierbii, până la nivelul de adâncime unde săpăm. Pe lângă această stratigrafie pe verticală în adâncime, există și o stratigrafie pe verticală deasupra solului, care se referă, de fapt, la citirea evoluției unor construcții care s-au păstrat până în ziua de azi: cetăți, biserici, castele sau conace”, a precizat Dan Băcueț, la lansarea cărții.

De ce biserici medievale din zid? Pentru că specializarea celor care au format echipa care și-a asumat acest proiect, și anume Timea Keresztes și Dan Băcueț, este legată de Evul Mediu. Iar finalitatea acestui proiect (deși, în cazul arheologilor, finalul unui proiect nu este niciodată finalul) vine ca urmare a schimbului de informații deținut, a colaborării dintre cei doi. Și dacă tot e vorba de echipă, cel mai bine s-a văzut ce înseamnă asta (în ceea ce-i privește pe cei doi) urmărindu-l pe Dan Băcueț ascultând-o atent și  aprobând-o din gesturi pe colega lui, în timp ce prezenta cartea.

”Cartea a fost gândită să fie un ghid atât cu texte informative, cât și cu ilustrații și imagini a bisericilor prezentate, structurată în șase capitole. În Sălaj sînt mai multe biserici medievale din zid, dar, din păcate, doar în unele se mai păstrează și azi elementele arhitecturale originale medievale. Cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat a fost lipsa informațiilor mai detaliate despre aceste biserici. Asta, desigur, și din cauză că s-au derulat foarte puține cercetări, săpături arheologice la aceste monumente. Noi credem că este important ca cei care se vor decide să viziteze aceste monumente să și înțeleagă funcționalitatea acestora”, a spus Timea Keresztes.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

Mihai Calin Paval
RO53INGB0000999901462814
ING Bank

      REVOLUT: @calinpaval      

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *