Complexul de Servicii Sociale nr. 2 Zalău a fost dotat cu un microbuz nou și modern, adaptat nevoilor copiilor cu dizabilități, finanțarea în valoare de circa 270.000 de lei fiind asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Sălaj. Autovehiculul va facilita transportul copiilor din cele șapte case de tip familial la centrul de recuperare, dar și la unitățile spitalicești ori în diferite locuri de recreere.
Noul autovehicul dispune de 8+1 locuri și poate fi adaptat în funcție de nevoi, fiind dotat cu un lift hidraulic pentru urcarea și coborârea persoanei cu handicap și a însoțitorului, și poate primi la bord trei fotolii rulante.
“Mă bucur că am reușit să asigurăm fondurile necesare acestei achiziții atât de importante și chiar indispensabile pentru copiii cu dizabilități din sistemul de protecție. Avem responsabilitatea de a-i sprijini, proteja și susține pe cei cu nevoi speciale, de a le garanta accesul la servicii de recuperare și reabilitare, de a le oferi siguranță și confort. Microbuzul achiziționat vine în sprijinul celor 48 de copii cu dizabilități care au nevoie de transport la centrul unde urmează programe terapeutice ori la clinici din Cluj-Napoca, Sibiu, Tîrgu-Mureș și București, pentru diferite intervenții de specialitate, dar și pentru a merge în excursii, în locuri de recreere și socializare ori în vizită la familiile naturale”, spune Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.
Complexul de Servicii Sociale nr. 2 Zalău funcționează în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj și are în administrare șapte case de tip familial, care găzduiesc 62 de copii (48 dintre aceștia având grade de handicap și diagnostice dintre cele mai severe), și un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități – frecventat atât de copiii din comunitate, cât și de cei din casele de tip familial sau din alte tipuri de servicii sociale care aparțin de DGASPC Sălaj. În centru, beneficiarii participă la activități variate și eficiente de abilitare și reabilitare, în funcție de nevoile individuale, precum consiliere psihologică, logopedie, kinetoterapie, activități socio-educative. Toate acestea răspund atât nevoilor sociale, cât și celor speciale, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială și creșterii calității vieții copiilor.