
Am aflat că principala cauză a pierderilor de auz este expunerea la sunete puternice, mai mari de 85db, că folosirea căștilor auditive crește numărul de bacterii la nivelul urechii, urechile nu încetează să audă atunci când dormim, creierul alege să ignore sunete. Se știe și că parte din comunitatea surzilor consideră implantul cohlear o formă artificială de auz și îl refuză, ei promovează limbajul mimico-gestual, moștenirea lor culturală, identitatea lor. Lou Ferrigno (Incredible Hulk) poartă implant cohlear și vorbește despre eficiența acestuia. În zilele noastre, operația pentru implant cohlear este considerată de rutină. Rezultatele consecutive implantului cohlear pot fi spectaculoase!
Școala “Speranța” a găzduit o activitate altfel, părinți, copii, profesori împreună. Au venit, în vizită, 6 copii cu implant cohlear din județul nostru și din județul Satu Mare, am învățat unii de la alții, părinții lor au primit nenumărate răspunsuri folosind experiența proprie, cu încercări și reușite. Am vorbit despre TERAPIE AUDITIV-VERBALĂ și desigur, despre IMPLANT COHLEAR!
Colegele noastre Diana Pașca și Alexandra Iepure au adus un plus de entuziasm celor prezenți, au trecut prin filtrul cunoștințelor lor aspecte particulare ale copiilor cu dizabilitate auditivă, am constatat împreună aspecte ale (re)abilitării persoanelor cu surditate. Particularitățile fiecăruia au evidențiat traseul auditiv-verbal pe care-l parcurge fiecare, am anticipat ușor posibilitățile copiilor pe care i-am ascultat de-aproape.
Cei prezenți au primit revista asociației Perspective, un material ce creionează unicitatea copiilor, activitatea unor deschizători de drumuri, povești de viață impresionante. Am avut astfel o nouă ocazia de a „îmbrăca” școala noastră, CȘEI Speranța Zalău, în „haina” diversității, acceptării! Am găsit răspunsuri legate de terapie disponibilă, procesoare de sunet, electrozi, audiologi, audiograme, reglaje, frecvențe, asociații naționale și internaționale de profil, timp liber, documente, drepturi…. un limbaj specific, aproape un dialect, nu-i așa!
Înțelegem acum că locul copiilor cu implant cohlear sau altă variantă de protezare auditivă este în școala/grădinița de masă, facilitarea auzului “promite” limbaj verbal! Există copii care poartă implant cohlear și reușesc performanțe excepționale academice, artistice, sportive! Urmăriți dezvoltarea copiilor, este ghidul cel mai fidel în ceea ce privește traseul educațional potrivit pentru aceștia! Atunci când coexistă dizabilități (auditiv, cognitiv, spre exemplu), copilul poate accesa învățământul special sau special adaptat, devine evident că nu ține pasul cu ceilalți copii de vârsta lui încă de la grădiniță, alternativa școlii pentru deficienți de auz, școlii speciale fiind disponibilă.
Călătoria în lumea sunetelor este posibilă în zilele noastre și datorită tehnologiei mereu îmbunătățită, IMPLANTUL COHLEAR fiind o variantă accesibilă prin programe naționale, un imperativ pentru surditate, o obligație ce trebuie așternută comprehensiv în fața părinților, educatorilor, mai ales în acele cazuri în care dizabilitatea auditivă este neglijată. Ar trebui să folosim termenul ABILITARE mai mult, în cazul copiilor care nu au auzit, nu au avut limbaj verbal, pornim practic spre o senzație nouă! Impresionant!
Pasul spre normalitate înseamnă înainte de toate un dispozitiv care să faciliteze auzul, terapie auditiv-verbală, integrare educațională, socială, o mică luptă cu mari sorți de izbândă atunci când oamenii colaborează, comunică și găsesc împreuna cea mai bună formulă pentru recuperare! Am revenit nu demult de la cursul Voice -Vocational education and training for speech and language therapists and parents for rehabilitation of children with cochlear implant on how to speak-, de la un proiect Erasmus plin de noutăți și pentru logopezii care abordează terapia pentru copiii cu implant cohlear, orașul Iași a surprins o imagine optimistă pentru tot ceea ce presupune activitatea cu persoanelor cu dizabilitate auditivă din România. Am admirat abordarea terapeuților din Portugalia, Belgia și Olanda, desigur, e o bucurie să împărțim aceleași cunoștințe, idei, în țara noastră sunt multe locuri unde se realizează implantul cohlear și mulți logopezi care au deja rezultate frumoase în acest sens. Vibrăm cu toții, în unison, ne dorim bucuria sunetelor, exprimarea vocii, comunicare, evoluție…