Ideea de comunitate e altfel, aici, în Șimleu Silvaniei. În orașul de la poalele Măgurii, oamenii știu să își fie aproape unii altora. Poate și pentru că Șimleu Silvaniei are o istorie bogată în tot ceea ce înseamnă cultură. Ori, poate, pentru că oamenii de aici înțeleg conceptul de comunitate în adevăratul sens. Cert e că, la fel ca la multe alte activități, Sinagoga din oraș a fost plină de oameni veniți pentru a-i fi aproape Patrisiei Gog, la expoziția personală de pictură. Pentru un artist în devenire, pentru orice artist, de altfel, e important asta.
– Patrisia, de ce ai ales pictura?, am întrebat-o la finalul evenimentului. Că puteai, foarte bine, să alegi altceva, mai ales în ziua de azi.
– Nu știu. Adică, eu pictez de mică, de pe la vreo 6 ani. Iubesc pictura.
M-am uitat la ea, în timp ce îmi spunea asta. Îmi dau seama când cineva e sincer, ori doar joacă un rol. Pe Patrisia am văzut-o sinceră.
– Te vezi, peste ani, urmând o carieră legată de pictură? Ori o să rămână doar un hobby?
– Ce știu e că sigur am să pictez. Da, mi-ar plăcea să urmez o carieră legată de pictură.
Picturile Patrisiei chiar sînt frumoase. Se vede atenția la detalii, la combinarea culorilor, la lumina din culori, astfel încât pictura să pară o lume aievea. Pe lângă talent, însă, mai e ceva care se vede, și anume, profesorul, călăuzitorul într-ale picturii.
Patrisia Gog, elevă în clasa a 9-a, e îndrumată de pictorul Dumitru Costălaș, la cercul de pictură Silvan Art. Expoziția de față vine pentru că ”atunci când îți dai silința, când îți dedici timpul picturii și muncești, meriți o expoziție personală”, așa cum a spus Costălaș, cel care i-a fost alături Patrisiei tot timpul evenimentului.
Și pentru că e vorba de un eveniment public sînt
De menționat unele lucruri.
Publicul numeros, în special copii și tineri, mulți colegi de-ai Patrisiei de la Silvan Art. Și e important ca prietenii, colegii să îți fie aproape.
Participarea primarului Șimelului Silvaniei. De ce? Pentru că girează astfel de evenimente, și, astfel, o să existe continuitate. Și, da, am apreciat ceea ce a spus legat de natură: ”Noi, oamenii, luăm prea mult de la natură. Și îi dăm în schimb prea puțin”. De câte ori auziți asta? E un mesaj important, mai ales având în vedere publicul tânăr. Face și asta parte din educația ecologică.
A fost foarte fain momentul artistic din cadrul evenimentului. E altceva când arta adună laolaltă oamenii.
De apreciat că Sinagoga își deschide, în continuare, porțile pentru șimleuani, pentru evenimentele culturale. Aici meritul e al managerului Daniel Stejeran.
Mi-a plăcut foarte mult că cei din public nu au plecat după ce s-au terminat luările de cuvânt, ci au rămas și au privit picturile.