Sălajul e un tărâm al poveștilor, iar multe dintre poveștile acestea sunt legate, într-un fel sau altul, de Pintea Haiducul. Sau Pintea Viteazul. Cel care și-a lăsat amprenta asupra istoriei locurilor ăstora, mărturii ale traseelor și popasurilor ale cetei de haiduci a lui Pintea: Peștera lui Pintea, Piatra Pinții, Casa Pinții etc.
Peștera lui Pintea Haiducul de la Rus, Sălaj
DONEAZÃ
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!
Mihai Calin Paval
RO53INGB0000999901462814
ING Bank
Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.
Formatiunea e un clasic abri ( in l.franceza = adapost) format natural in flancul geografic stg. al r.Somes
Nu e exclusa interventia omului in anumite locuri pt. a realiza un adapost insa in majoritar oepra /eroziunea e tributara naturii. Cit despre Pintea Viteazul , originar din Magoaja , istoria reala a demonstrat ca a fost 99 % un tilhar, un singur jaf de-al cetei sale a fost impartit saracilor, in rest facea licitatii in care-si vindea prada, inclusiv ortacilor lui. Chiar duminica 21 07 am fost acolo, intre Rus Buzas, la stg. drumului (la formatiunea =anri-ul din acest film am fost in urma cu vreun deceniu, iarna, cu risc mare de cadere spre S-SE de pe brina in mlastina de dedesubt. In duminica abia trecuta am re-re-vizitat abri-urile de la SV-V de bancul gresos-silicios filmat de d-voastra, e vorba de 4 abri-uri pe o vale modesta, 1 la stinga ei, cu 2 cruci si un altar primitiv. Cel mai mare abri de aici are bolta fracturata-o diaclaza splendida. Cel mai de sus abri de pe vaiuga are iarna cascada/pilier de gheata cu susur de apa la int. Cel mai mare abri salajan nu e asta. nici asa zisa Pestera lui Mihai din Poiana Testioara ci Marerle Abri din finalul (obirsia v.Clitului, pe mal geografic stg. alte abri-uri faine sunt intre Clit-Surduc pe v.Ruginoasa & v.Pisatoarea m mai mici dar cu petroglife paleolitice/precrestine pe malul drept al Somesului, intre Glod-Ileanda .Apropo de zona Rus-Buzas, mai la NV de abri-ul filmat de d+voastra si de vaiuga orientata SV-NE pomenita de mine, catre Buzasm exista citeva vaiugi cu spectaculoase bancuri de gresii aflate pe etaje diferite, la fel in flancul geografic drept al v.Lesului samd. Eu le-am prospectat cu diferiti colegi de vreo 3 decenii incoace -o lume exceptionala tributara multimilenarei mari care acoperise TRansilvania, inclusiv actualele meleaguri salajene.
Pacat ca in astfel de locuri frumoase umbla pseudoturisti =mirlani =cretini care lasa mizerii sau scrijelesc/scriu nume , mesaje pe roca friabila , facil exfoliabila natural, o fac si peste desene rupestre (petroglife) deoarece autoritati-le-s habarniste/dezinteresate in a le proteja/conserva sau/si valorifica decent cultural-turistic !
Mult info util :). Cam greu de citit, pe de alta parte.