Peștera lui Pintea Haiducul de la Rus, Sălaj

Sălajul e un tărâm al poveștilor, iar multe dintre poveștile acestea sunt legate, într-un fel sau altul, de Pintea Haiducul. Sau Pintea Viteazul. Cel care și-a lăsat amprenta asupra istoriei locurilor ăstora, mărturii ale traseelor și popasurilor ale cetei de haiduci a lui Pintea: Peștera lui Pintea, Piatra Pinții, Casa Pinții etc.


2 thoughts on “Peștera lui Pintea Haiducul de la Rus, Sălaj

  1. Formatiunea e un clasic abri ( in l.franceza = adapost) format natural in flancul geografic stg. al r.Somes
    Nu e exclusa interventia omului in anumite locuri pt. a realiza un adapost insa in majoritar oepra /eroziunea e tributara naturii. Cit despre Pintea Viteazul , originar din Magoaja , istoria reala a demonstrat ca a fost 99 % un tilhar, un singur jaf de-al cetei sale a fost impartit saracilor, in rest facea licitatii in care-si vindea prada, inclusiv ortacilor lui. Chiar duminica 21 07 am fost acolo, intre Rus Buzas, la stg. drumului (la formatiunea =anri-ul din acest film am fost in urma cu vreun deceniu, iarna, cu risc mare de cadere spre S-SE de pe brina in mlastina de dedesubt. In duminica abia trecuta am re-re-vizitat abri-urile de la SV-V de bancul gresos-silicios filmat de d-voastra, e vorba de 4 abri-uri pe o vale modesta, 1 la stinga ei, cu 2 cruci si un altar primitiv. Cel mai mare abri de aici are bolta fracturata-o diaclaza splendida. Cel mai de sus abri de pe vaiuga are iarna cascada/pilier de gheata cu susur de apa la int. Cel mai mare abri salajan nu e asta. nici asa zisa Pestera lui Mihai din Poiana Testioara ci Marerle Abri din finalul (obirsia v.Clitului, pe mal geografic stg. alte abri-uri faine sunt intre Clit-Surduc pe v.Ruginoasa & v.Pisatoarea m mai mici dar cu petroglife paleolitice/precrestine pe malul drept al Somesului, intre Glod-Ileanda .Apropo de zona Rus-Buzas, mai la NV de abri-ul filmat de d+voastra si de vaiuga orientata SV-NE pomenita de mine, catre Buzasm exista citeva vaiugi cu spectaculoase bancuri de gresii aflate pe etaje diferite, la fel in flancul geografic drept al v.Lesului samd. Eu le-am prospectat cu diferiti colegi de vreo 3 decenii incoace -o lume exceptionala tributara multimilenarei mari care acoperise TRansilvania, inclusiv actualele meleaguri salajene.
    Pacat ca in astfel de locuri frumoase umbla pseudoturisti =mirlani =cretini care lasa mizerii sau scrijelesc/scriu nume , mesaje pe roca friabila , facil exfoliabila natural, o fac si peste desene rupestre (petroglife) deoarece autoritati-le-s habarniste/dezinteresate in a le proteja/conserva sau/si valorifica decent cultural-turistic !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *