În acest an, când orașul Șimleu Silvaniei împlinește 770 de ani de la atestarea sa documentară (1251-2021), primul eveniment menit a promova istoria locală a fost ”Promovare prin alergare: de la Casa Natală Iuliu Maniu din Șimleu Silvaniei, la Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin”.
Startul alergării a fost dat duminică, 21 martie 2021, la casa natală Iuliu Maniu, de către Alex Erdei, pentru a marca ziua mondială a persoanelor cu Sindrom Down. Alergătorii – Adrian Lungu, Cristian Nechita, Gabriela Nechita, Dan Terheșiu, Florin Dîrjan, Costea Bogdan, Pop Mădălina -, s-au îndreptat spre Cehei, de unde au urcat pe Măgura Șimleului și au traversat-o până la Bădăcin. La casa memorială Iuliu Maniu din Bădăcin au fost întâmpinați de o parte din membrii comunității locale. După prezentarea și vizitarea casei memoriale, alergătorii au fost serviți cu produse locale tradiționale, renumitele plăcinte de Bădăcin, siropuri de fructe, gogoși, mere și alte bunătăți.
Prin evenimentul organizat de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Șimleu Silvaniei cu sprijinul Primăriei orașului, a Centrului de Cultură și Artă a județului Sălaj, a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, a Casei Memoriale Iuliu Maniu și a comunității locale din Bădăcin, în contextul general al activităților culturale și educaționale propuse în acest an, s-a urmărit promovarea unei părți din patrimoniul material și imaterial generat de-a lungul timpului în diverse forme în orașul de la poalele Măgurii. Ideea acestei manifestări a constat în promovarea istoriei locale, a promovării activităților recreaționale și a diverselor forme de mișcare combinată cu identificarea potențialului turistic.
Iuliu Maniu născut în 8 ianuarie 1873 în Șimleu Silvaniei, reprezintă pentru generația actuală un model demn de urmat. Ideea este aceea de a promova legătura strânsă dintre cele două localități atât de dragi lui și familiei. O parte din anii copilăriei și adolescenței pe care i-a petrecut la Șimleu Silvaniei, după care familia s-a mutat nu departe, la Bădăcin, acolo, în Dealul Țarinii, unde astăzi se regăsește casa memorială a celui denumit Sfinxul de la Bădăcin. Activitatea și demersurile întreprinse de Iuliu Maniu s-au îndreptat înspre oameni, spre aproapele său și spre bunăstarea societății. Evocarea marelui om politic și de stat trebuie să continue de-a lungul noilor generații. Reamintim faptul că în 27 Ianuarie, în cadrul zilei Internaționale a Holocaustului, curatorul Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin a propus începerea demersului de recunoaștere a lui Iuliu Maniu de către Statul Israel ca Drept între Popoare.