”Rădăcinile” celei de-a 10-a ediții a Simpozionului Internațional ”Arta în grădină”, expuse în vernisaj, la Grădina Botanică Jibou

– Căline, ce surpiză plăcută!, m-a întâmpinat Radu Șerban, coordonatorul Simpozionului, cel căruia i se datorează în primul rând nu doar că evenimentul a supraviețuit 10 ani, dar chiar și faptul că există.

– Și pentru mine e o surpriză plăcută, i-am răspuns.

– De ce, pentru că ești aici?

– Da, pentru că s-ar fi putut foarte bine să nu fi fost, să nu mai fi avut la ce să vin.

Cum adică să nu mai fi avut la ce să vin? Pentru că, de aproape doi ani încoace, lumea se învârte în jurul unor directive pragmatico-sanitare, care nu mai lasă loc pentru artă, cultură, pentru creație, în general. Pentru că nu-s rentabile în noua paradigmă mondială.

Și îmi vin în minte cuvintele artistei Mariana Pașcalău, care a participat la tabăra de creație de la Jibou, și care a vorbit despre una din picturile realizate în tabără: ”Puterea unității e în rădăcini. Din pământ ne ridicăm la lumină. Și m-am gândit la o civilizație superioară nouă. Sper să devenim și noi această civilizație”.  

Civilizația nu e despre reguli, fie ele și sanitare de urgență. Civilizația nu e despre înavuțire, fie aceasta realizată chiar și în urma regulilor sanitare de urgență. Civilizația nu e despre mentalitatea de turmă. Civilizația e, cred, tocmai despre ridicarea la lumină, o lumină care se naște din creație.

Simpozionul Internațional de Arte Vizuale ”Arta în grădină”, care se desfășoară de 10 ani încoace în Grădin Botanică din Jibou este, în sine, ca și concept, un eveniment de amploare. Și nu cred, cel puțin nu știu, să mai existe un astfel de eveniment la noi în țară, mai ales într-un oraș mic, cum e Jibou, și în care viața culturală aproape că nu există. Iar asta i se datorează în primul rând lui Radu Șerban, cel care, de 10 ani încoace, face ca acest Simpozion să existe, și care aduce aici, la Jibou, artiști din toată țara, ba chiar și din străinătate. Sigur, evenimentul acesta cultural nu ar fi putut exista fără sprijinul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou, Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și al Primăriei Jibou, lucru care chiar a contat. Mai ales că ”Au fost în anii trecuți, și chiar și anul acesta, momente când simpozionul a stat în cumpănă, dacă să meargă înainte sau nu. Au fost forțe care au tras puternic de rădăcinile noastre, au vrut să ne dezrădăcineze”, după cum a spus Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice.

”N-a fost foarte ușor, dar nici nu mai contează când am ajuns deja la ediția a zecea. În timpul acesta au trecut pe la Grădină 70 de artiști, din cele mai importante centre artistice din țară. Am avut și invitați din Ungaria, Polonia, Rusia sau Canada. Prin urmare avem o arhivă importantă de opere de artă. Este un avantaj nu doar pentru instituțiile care vor aduna lucrările donate în colecțiile lor, dar și pentru noi, artiștii. Nu știu câți dintre artiști au această posibilitate, să trăiască în jur de 10 zile în mijlocul unei grădini botanice”, a spus Radu Șerban, coordonatorul simpozionului.

La ediția din acest an, în cadrul Taberei de pictură au participat artiști: Florin Gherasim (Cluj-Napoca), Ioan Gînscă (Cluj-Napoca), Lucian Muntean (București), Mariana Pașcalău (Ungaria), Mariana și Alexandru Picovici (Turda), Nicolae Suciu (Baia Mare), Radu Șerban (Cluj-Napoca) și Sorin Tîrt (Cluj-Napoca).

De asemenea, Simpozionul a beneficiat de prezentări și comunicări legate de temele artelor, muzică, literatură și gastronomie, susținute de:  prof. Laura Pamfiloiu și prof. Ioan Gînscă, de la Liceul Elf din Cluj-Napoca, conf. univ. Mira Marincaș, de la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, muzeograf Florin Gherasim, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Lucian Muntean, artist vizual din București, și maestrul artei culinare Mircea Groza, din Zalău.

Totodată, au fost organizate workshop-uri creative la care au participat copii de la Centrul de Plasament din Jibou.

Toate lucrările realizate de artiștii care au participat la această ediție au fost donate instituțiilor organizatoare: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Centrul de Cercetări Biologice Jibou și Primăria Jibou.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

Mihai Calin Paval
RO53INGB0000999901462814
ING Bank

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *