Recenzie de carte: “Prințesa de cenușă”, de Laura Sebastian

O trilogie din genul Fantasy este ceea ce vă propun spre lectură de această dată, iar “Prințesa de cenușă” este primul volum al seriei semnate de Laura Sebastian.

Așa cum indică și titlul, povestea este a unei prințese a cărei țară a fost cucerită pe când ea avea doar 6 ani de un Kaiser ce a înrobit nouă popoare, lăsând în urmă doar foamete, pârjol, durere și familii destrămate. Asemeni lăcustelor, Kaiserul și oamenii lui năvălesc, cotropesc, omoară și trăiesc din bunurile cucerite până secătuiesc de resurse materiale și umane teritoriu după teritoriu, iar în final, înainte de a părăsi locul ajuns un deșert, dau foc.

În momentul în care începe povestea Theodosiei Houzzoura – prințesa din cartea de mai sus – Kaiserul este de peste 10 ani stăpânul țării ei, iar fetița din trecut este acum adolescentă, ținută captivă, maltratată și umilită cu fiecare ocazie.

Însă cum toți putem îndura o stare de fapt doar până la un punct, așa este și cazul Theodosiei. În ziua în care trei persoane se strecoară în castelul unde e prizonieră cu vești din afară, Prințesa de cenușă găsește puterea interioară de a se răzvrăti.

Intrigile politice sunt multe, alianțele se încheie și se rup cu rapiditate, iar omul în care ai avut încredere seara îți poate fi dimineață dușman. Povestea se mută cu ușurință dintr-un ținut în altul, într-un univers descris minuțios, ce include insule și mări pe care patrulează vase cu pirați, iar scenele de capă și spadă sunt un aspect pe care l-am apreciat mult.

În plus, dat fiind că vorbim de o eroină principală și nu de un erou, iar faptul că piratul cel mai de temut al întinderilor de apă este și el o femeie, putem spune că avem o versiune modernă a poveștii clasice, tradiționale, nu neapărat feministă, dar care vine cu ceva nou.

Un alt lucru ce mi-a atras atenția este cromatica spectaculoasă și detaliile vestimentare, cu atât mai importante cu cât vorbim de un volum fantasy, unde magia e la ea acasă, iar pietrele cu puteri fascinante sunt de nelipsit atât la petrecerile din palat, cât și pe câmpul de luptă.

O carte complexă, ce scoate la iveală fragilitatea relațiilor umane, dedesubturile familiale, falsitatea de pe scena politică, tensiunea iubirii și mecanismele colonizării, o carte ce se citește repede, datorită ritmului alert în care e scrisă și a suspansului ce ye face să întorci mereu pagina.

Volumul – numit în engleză Ashes Princess – a apărut în 2018, la Editura Storia Books, fiind urmat în 2019 de Lady Smoke și în 2020 de Ember Quinn. Toate trei cărțile se citesc ușor și în engleză, pentru cei care vor să își exerseze abilitățile în această limbă fiind încă un motiv numai bun ca să le incerce. Ca un ultim detaliu, Prințesa de cenușă este primul roman al Laurei Sebastian, ce a intrat pe lista de bestselleruri a New York Times.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

      REVOLUT: @calinpaval      

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *