Regatul de gheață al lacului Vârșolț

Liniștea de lângă lac are aceeași nemișcare ca cea a gheții care a transformat luciul apei într-o oglindă, în care soarele s-a așezat blând, într-o după-masă de ianuarie. E ciudată și aproape ireală nemișcarea asta, de parcă lacul ar fi adormit, așteptând primăvara ca să se trezească la viață.

Singur, nemișcat ca peisajul din jur, am stat și am ascultat liniștea apei înghețate, și mi-am dat seama că liniștea nu e doar a apei, ci a vieții, pentru că asta înseamnă apa: viață. Și totul s-a schimbat. În fața vieții nu poți rămâne un simplu spectator, ci trebuie să fii acolo, ”pe scenă”, altfel e ca și cum n-ai fi.

”E de ajuns să fie apă. Spiritul se mișcă deasupra apei”, zicea Friedrich Nietzsche, traducând, în felul lui, ceea ce toți știm: apa este absolut indispensabilă vieții.

Lacul Vârșolț, a cărui acumulare a fost realizată în perioada 1976-1979, este cel mai mare din județul Sălaj, și se află la o distanță de vreo 15 kilometri față de Zalău. Inițial, acumularea a fost creată pentru atenuarea viiturilor pe râul Crasna și apărarea împotriva inundațiilor, și pentru asigurarea alimentării amenajărilor de irigații, și s-a vrut o acumulare nepermanentă. Pe parcurs, lururile au luat o cu totul altă întorsătură,  lacul funcționează ca acumulare permanentă și este sursa de apă potabilă pentru orașele Zalău și Șimleu Silvaniei, dar și pentru Crișeni, Hereclean, Panic, Badon, Guruslau, Borla, Câmpia, Bocșa și Sălăjeni. Și nu doar atât, aici e un loc unde pescarii se simt ca acasă, chiar și acum, când lacul e înghețat, pescarii încercându-și norocul la copcă, în apele lacului trăind speci de pește printre care crap, caras, amur, clean, biban ori știucă.

Dar lacul ăsta mare mai înseamnă și altceva. E un ecosistem bogat, foarte bogat, unde flora și fauna au creat legături strânse, e drept, nevăzute și neștiute de majoritatea oamenilor, poate doar păsările mari care planează deasupra lacului să fi stârnit curiozitatea celor care au trec pe acolo. Însă acolo, în microsistemul creat, se ascunde o lume întreagă, care ar trebui protejată prin transformarea acestui loc în rezervație naturală.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

      REVOLUT: @calinpaval      

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *