
La zece zile după Inălțarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Învierea Sa, prăznuim Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub denumirea de Cincizecime. Anul acesta prăznuim Pogorarea Sfântului Duh pe 27 mai. În primele secole creștine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbatoare: a Pogorării Duhului Sfânt și a Inălțării lui Hristos. In jurul anului 400, cele 2 sărbători s-au despărțit una de cealaltă, potrivit www.crestinortodox.ro
După celebrarea Liturghiei care se va oficia în această zi în biserici, va avea loc Sfințirea Mică a apei, după care se vor face rugăciuni de binecuvântare a holdelor, urmată de sfințirea spicelor, pe care credincioșii le vor putea lua acasă. În prima zi de după Rusalii se celebrează sărbătoarea Sfintei Treimi.
După Pogorârea Sfantului Duh, Apostolii au primit puterea de a grăi în limbi necunoscute de ei până atunci. Au descoperit învățătura Mântuitorului și altor neamuri, în diferite limbi. Începutul a avut loc chiar în această zi, a Pogorârii Duhului Sfânt, când s-au făcut înțeleși de toți iudeii veniți la Ierusalim din tot Orientul. Pelerinii, neputând sa-si explice cum de puteau predica în graiuri diferite, unul dintre ei îi acuză că ar fi “plini de must”, adica beți (F.A. 2, 13). Atunci Sfântul Petru a luat cuvântul pentru a-i apăra pe Apostoli de o asemenea învinuire, dar și pentru a vorbi mulțimilor despre Hristos. El le-a descoperit că se împlinise profeția lui Ioil: “Iar in zilele din urma, zice Domnul, voi turna din Duhul Meu peste tot trupul” (F.A. 2, 17, Ioil 3, 1). În urma cuvântării lui Petru, trei mii de persoane au primit botezul.