Se lasă Noaptea la Muzeu. Sărbătorită în fiecare an, în 18 mai, anul acesta Noaptea Muzeelor va fi sub semnul protestelor

Situația dramatică din România, în ceea ce privește cultura, în general, a adus la proteste din partea sindicatelor din muzee. Revendicările privesc atât cele salariale, pentru că situația e dramatică, dar sînt și generice, cu privire la investiția în cultură.

Cultura e, fără doar și poate, oaia neagră a societății românești. Și nu e doar vina actualului guvern, ci e a întregului sistem, iar asta de peste 30 de ani. Ca atare, majoritatea muzeelor din România au luat decizia, în ultimul moment, chiar dacă aveau pregătite programe, să anuleze Noapte Muzeelor.

În mod firesc, un prim-ministru care nu poartă ochelari de cal ar fi văzut situația așa cum este, și ar fi luat măsurile necesare pentru a dezamorsa situația. Mai ales că semnalele de alarmă, care s-au tot tras, de mulți ani încoace, s-au amplificat din luna ianuarie a acestui an. În schimb, reacția acestuia a fost una sfidătoare, arogantă, acesta acuzând sindicatele de șantaj și cerându-le sangajaților muzeelor să își facă treaba pentru care sînt plătiți. Un prim-ministru al unei țări care se vrea democratică ar fi știut să facă diferența dintre fișa postului și activitățile desfășurate în afara orelor de lucru. Asta pentru că Noaptea Muzeelor se desfășoară în timpul liber al lucrătorilor din muzee.

Totuși, pentru a sensibiliza opinia publică, din respect pentru public, la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău vor exista activități, chiar dacă mult restrânse. Ca atare sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 19 – 23, doar două săli din expoziția de bază vor fi luminate. Doar acestea vor putea fi văzute, restul muzeului va fi în întuneric. Asta așa, ca un mesaj: Se lasă noapte în Muzeu.

”Noi am încercat o formulă prin care să nu blocăm de tot evenimentul. Sîntem solidari cu mișcarea sindicală, în consecință colegi de-ai noștri vor fi la București, la protest. Dar o să organizăm o activitate care să sensibilizeze opinia publică vizavi de problemele noastre. Am decis să facem o activitate pe care s-o consacrăm Zilei Internaționale a Muzeelor, care se sărbătorește, în acest an, tot pe 18 mai, la fel ca Noaptea Muzeelor. Activitatea noastră se numește Noapte în Muzee. Nu vom avea două zile de evenimente, cu ateliere, workshop-uri, concerte, competiții. Singurul lucru pe care l-am păstrat e ideea de vizitare a muzeului, dar și aceasta foarte mult diminuată, în sensul în care vor fi doar două săli din expoziția de bază din muzeu, care vor putea fi văzute, dar nu vizitate. Adică vor fi doar doi muzeografi care vor însoți grupurile în cele două săli, vor fi cățiva voluntari care vor ajuta la supravegherea grupurilor. Cei doi muzeografi vor explica de ce se întâmplă lucrurile așa, de ce colegii au refuzat să lucreze în timpul lor liber, că există o mișcare sindicală cu proteste la București, care are o serie de revendicări. Toate acestea tocmai ca vizitatorii să înțeleagă că muzeele nu înseamnă doar niște clădiri și niște obiecte”, spune Corina Bejinariu, managerul Muzeului din Zalău.

Una dintre problemele majore care derivă din lipsa interesului în ceea ce privește activitatea muzeală e lipsa personalului, care se va acutiza pe fondul salariilor mult prea amici, deloc atractive pentru generația tânără.

”Dacă nu avem o salarizare decentă, tinerii nu vin spre domeniu. Sau vin, dar nu rămân, fiind doar o soluție de moment până când găsesc altceva. Iar asta e o mare problemă, pentru că muzeografii sînt specialiști care se formează în timp. Numai cu pasiune nu se poate face asta. E nevoie și de o salarizare pe măsură”, spune Corina Bejinariu.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

      REVOLUT: @calinpaval      

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *