Tradiții: Ouă de Paște vopsite în coji de ceapă

Unul dintre simbolurile Paștelui îl reprezintă ouăle roșii. Conform tradiției, ouăle se vopsesc în fiertură cu coji de ceapă. Dacă aceste coji provin de la ceapă roșie, cu atât mai bine. Pentru decorare, există obiceiul ca pe ouă să se aplice frunze de orice formă,  mai ciudate sau mai plăcute, după imaginația fiecăruia. Apoi, astfel pregătite, ouăle se pun în ciorapi de nylon, apoi se fierb tot în apă cu coji de ceapă.

Mai demult, pentru vopsirea ouălor de Paște se foloseau fel de fel de prafuri sau frunze, de genul „galascău” ori „mierială”, ce colorau ouăle în galben sau roșu. Sau, pur și simplu, se ieșea la târg, unde piețari cu tradiție în pregătirea prafurilor de vopsit, ori a soluțiilor, le vindeau „ la linguriță”. Cu aceste ingrediente, ouăle urmau să fie fierte, mai adăugând în apă și câteva lingurițe de orez.

Acum, în epoca vitezei și a confortului, în magazine există fel de fel de chimicale de vopsit ouăle, în plicuri, soluție nu tocmai „sănătoasă”, având în vedere posibilitatea ca acestea să pătrundă în ou.

Mai nou, celor care vor să aducă o prospețime mai aparte ouălor de Paște tot societatea de consum le-a venit în ajutor, cu abțibilduri de toate felurile, care se pot lipi pe oul roșu. O soluție, totuși, cam proastă, după cum zic gospodinele, având în vedere că ouăle se curăță, apoi, anevoios.


  1. Da, cele mai frumoase sunt cele in cojo de ceapa, decorate cu frunze. Dar cred ca e o eroare de scriere pe-acolo; ma gandesc ca otet se punea in apa (inca se mai pune la vopseluri) nu orez. Sarbatori cu bine si cu sanatate, Calin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *