Cu ocazia zilei Memoriale a Holocaustului sau Yom HaShoah în Israel și Statele Unite ale Americii, grupul de tineri ambasadori din cadrul proiectului de înfrățire dintre Șimleu Silvaniei România și Petach Tikva-Israel au pregătit o serie de propuneri care să marcheze acest moment.
Noua generație de tineri ambasadori, elevi ai Colegiului Național Simion Bărnuțiu din Șimleu Silvaniei înfrățit cu liceul Brener din Petach Tikva, coordonați de Daniel Stejeran, au propus o serie de activități care fac parte din agenda protocolului de colaborare dintre cele două părți. Joi, 8 Aprilie 2021, de la ora 14.00, va fi plantat un copac memorial în fața singurei sinagogi rămase în județul Sălaj și în care, din anul 2005 funcționează Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord. În același timp elevii implicați au pregătit și o surpriză pentru momentul respectiv, care va fi dezvăluită în cadrul acțiunii.
Împreună cu cele două coordonatoare de proiect, Doina Porcar, profesor director al Școlii Horea și Florica Pavel, profesor director al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, tinerii ambasadori au mai propus organizarea unui festival internațional de film cu tematica Holocaust.
Primul film din cadrul acestui festival care va urma, va fi proiectat tot joi, de la ora 15, în sala de conferințe a Centrului național de Informare și Promovare Turistică. Festivalul de film este sprijinit de Prof. Dr. Roberta Seret din New York, care este critic de film și profesor la Organizația Națiunilor Unite.
Invitat special al evenimentului va fi avocatul Cristian Mihai Lazar, tânăr ambasador participant în prima grupă de elevi care au fost implicați în cadrul proiectului educațional de înfrățire dintre Petach Tikva și Șimleu Silvaniei.
Partenerul principal al orașului Șimleu Silvaniei, primarul din Petach Tikva, Rami Greenberg a decis ca duminică, 4 aprilie, în prezența E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel și E.S. David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, să denumească o regiune centrală din oraș cu numele de Regina Mamă Elena a României, pentru a accentua rolul de salvator al evreilor în timpul Holocaustului a Reginei Elena, și titulatura obținută ulterior de Drept între Popoare. În spiritul bunei colaborări și a parteneriatului dintre cele două orașe înfrățite, Șimleu Silvaniei și Petach Tikva, a fost plantat un copac în Israel de către un supraviețuitor al Holocaustului plecat din România.