Apariție editorială: „Între liniște și tăcere” – Iris Király

Iris Király și-a făcut debutul editorial prin cartea „Între liniște și tăcere”, apărută la Editura „Caiete Silvane”, în colecția „Poesis”, volum editat cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Prefață de Marcel Lucaciu.

Din prefața cărții

Oricât am încerca să definim Poezia, nu vom reuși altceva decât să ne apropiem, mai mult sau mai puțin, de înțelesul ei originar, pentru că ea rămâne, prin excelență, o artă a inefabilului. Dar, pentru a putea auzi șoaptele Muzelor, Poetul sau Poeta are nevoie de liniștea sufletească (de pacea interioară), de tăcerea lumii din afară (delipsa oricărui zgomot).

Iris Király(n. 22 februarie 2000, la Zalău) este absolventă a Facultății de Litere din Cluj-Napoca, specializarea norvegiană-engleză. A cochetat cu literatura încă din anii de școală și a obținut, la un moment dat, Marele Premiu al Concursului de creație literară „Iuliu Suciu,” concurs organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, Cenaclul „Silvania” Zalău și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.O parte dintre creațiile sale au fost publicate, ulterior, în antologia Zbor 4 (Editura „Caiete Silvane”, Zalău, 2017).

În debutul său editorial cu volumul Între liniște și tăcere(Editura „Caiete Silvane”, Zalău, 2021),tânăra poetă și traducătoare din lirica norvegiană își construiește discursul pornind de la cele două substantive (sinonime parțiale) din titlu pe care le consideră esențiale pentru actul poetic.De altfel, inclusiv grupajele cărții (Liniștea iubirii, Liniștea Nordului, Tăcerea orașului)  mizează pe aceleași cuvinte-cheie menite săofere o anumită unitate compoziției lirice. (…)

Între liniște și tăcere este o carte substanțială despre măreția visurilor unei tinere înzestrate cu mult har poetic, cu o viziune romantică și un limbaj de o expresivitate modernă; o carte predominant reflexivă, trecută prin filtrul unor lecturi îndelungate și izvorâtă, necontenit, din reveriile senine ale unui suflet de o sensibilitate exacerbată. – Marcel Lucaciu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *