Apariție editorială: ”Poftiți! Câinii nu mușcă”, autoare Ancuța Mărieș

La Editura ”Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj, a apărut în Colecția «Scriitori sălăjeni» volumul ”Poftiți! Câinii nu mușcă”, de Ancuța Mărieș.

”Această carte își cheamă cititorii la un «joc» interesant: să încadreze titlurile «Maestrul de sub cascadă», «Harap Alb» (?!), «A doua venire a soarelui» și «Taki-Taki» într-un puzzle (volumul este compus – măiestru – din tablete, schițe, povestiri etc.) unde se află și celelalte douăzeci și două de titluri.

De la pseudojurnalul anarhic la jurnalul albastru este un demers biunivoc, pe care cititorul inspirat îl va parcurge – în sine – la un «apel» subtil al scriitoarei Ancuța Mărieș.

Când a cules frunze din livada cuvintelor, pentru un posibil ierbar dăruit fiului său, autoarea s-a în-fiorat:

– Mamă, printre atâtea culori interesante, iată și mere de aur!… Cum au apărut ele aici?

– Cititorii, ei pot să-ți răspundă la această întrebare… Să-i întâmpinăm cu titlul cărții «Poftiți! Câinii nu mușcă». ” – Ion Pițoiu-Dragomir

Autoarea s-a născut în 16 octombrie 1972, în Zalău. În anul 1991 începe Facultatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, iar în anul 2000 intră în Ministerul de Interne ca medic la Pompieri în Zalău. Din anul 2011 este şef de Centru Medical Judeţean în Sălaj, cu gradul de comisar şef de poliţie.

Începe devreme activitatea literară, făcând parte în timpul facultăţii din cenaclul SF „Victor Papillian” de pe lângă Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. În 1995 devine membru fondator al cenaclului fantasy „Pentagrama”. În 1997 publică primul volum fantasy, cu titlul Lorzii de la capătul deşertului, volum premiat cu premiul Uniunii Scriitorilor – filiala Cluj-Napoca, pentru debut. Textele ei scurte SF iau diferite premii la concursurile organizate în ţară şi sunt publicate în reviste studenţeşti din vremea respectivă. Este membră a Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj și a Cenaclului literar „Silvania”.

Volume publicate: „Lorzii de la capătul deşertului” – roman fantasy (1997); „Surori pe veci amazoane” – roman SF (2005); „Mama zânelor şi centurionul” – fantezie istorică (2007); „Ritual în versuri comentate” – volum de versuri (2018); „Leopard în pustie” – texte fantastice (2019). În 2018, Editura MAI premiază şi publică nuvela „Arcaşul roman” în volumul anual de Proză poliţistă. În 2019, Editura MAI premiază şi publică nuvela „Vând pământ în rai”. În data de 6 noiembrie 2019 are loc lansarea volumului „Leopard în pustie” (Editura Caiete Silvane, Zalău, 2019), la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, cu ocazia deschiderii Salonului de Carte Civică şi Juridică.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *