Campionii din umbră – cicliștii de la Alien Cycling Zalău

ciclism-alien-zalau-dan-barbanta-4În România, bicicleta a devenit o modă abia de câțiva ani, iar dacă în urmă cu zece ani abia dacă vedeai un biciclist pe drumuri, acum îi vezi în număr mare, în fiecare zi, plimbându-se prin oraș, făcând tot felul de figuri prin parcuri ori trecând în viteză, solitari ori unul după altul, purtând echipament sportiv tipic ciclismului. Pentru majoritatea ciclismul e un hobby, un mod de relaxare, alții, însă, au făcut pasul către ciclismul sportiv, de performanță, dar pentru a avea și rezultate nu e de ajuns să ai o bicicletă și echipament sportiv, e nevoie de mult antrenament, foarte multă muncă și, foarte important, de sprijin. Cel mai bine o știu asta cicliștii de la clubul Alien Cycling din Zalău.

Clubul

A fost înființat în 2011, de către Marius Țîrle, căruia i s-au alăturat Dan Bărbânță (performerul clubului, cel pe care ceilalți cicliști îl văd ca pe un erou local), apoi, ceva mai târziu, în 2012, Străistaru Eugen (care la 11 ani ieșea deja la ture de 20-40 km) și Damian Călin (despre care, glumind, băieții spun că întâi a învățat să meargă pe bicicletă, înainte să învețe să umble), aceștia din urmă încă elevi. Acuma, scopul clubului era de a participa la competițiile de Mountain Bike, însă nu e de ajuns să vrei, mai e nevoie și de organizare, plus că, pentru a avea și rezultate, e nevoie de timp, de antrenament, așa că la primele competiții la care au participat podiumul era departe de ei, în clasament, în dreptul lor fiind trecute locuri de genul 20, 30, și părea că pe acolo e nivelul lor. Însă, așa cum spunea Marius, la un moment dat s-au adunat și și-au pus întrebarea: “Cum ar fi dacă am reuși să fim în Top 10?” Și ăsta a fost momentul în care nu doar că și-au dorit asta, dar au și început antrenamentele serioase, în care timpul liber, în cea mai mare parte, erau pe bicicletă, antrenându-se pentru competițiile viitoare. Și tot atunci și-au dat seama că asta implică o grămadă de costuri, de la echipament, care nu e deloc ieftin, la piese de schimb și costurile de transport către locurile unde urmează să aibă loc competițiile sportive, așa că au început să caute și sponsorizare, lucru destul de greu, mai ales în Zalău, unde e foarte greu să găsești oameni receptivi, cu mintea deschisă, care să-și dea seama că asocierea numelui firmei cu genul ăsta de proiect, cu proiectele care vor să promoveze valoarea individuală ori arta, cultura, natura, frumosul, în general, e un câștig în sine. Oricum, cei de la Alien Cycling au reușit să găsească sprijin, iar asta merită menționat, nu ca reclamă, ci ca apreciere pentru mâna de ajutor întinsă: Michellin Zalău și Electrogrup Zalău. Plus, lucru deloc de neglijat, susținătorii, deloc puțini, în jur de 50, care pun osul de ori câte ori e nevoie pentru organizarea competițiilor la nivel local, ori sprijinul oferit de tatăl lui Eugen, cel care, în primii doi ani, le-a fost de mare ajutor celor de la club, în special cu transportul la competițiile sportive, și care și azi e alături de ei.

ciclism-alien-zalau-calin-damianciclism-alien-zalau-eugen-straistaru

Pe podium

Ați pedalat vreodată pe o pantă abruptă? Dacă da, atunci știți ce înseamnă asta. Ei, gândiți-vă ce ar însemna să pedalați cât puteți de tare nu doar pe panta respectivă, ci pe o distanță de câteva zeci de kilometri, încercând să ajungeți în fruntea plutonului și, apoi, să reușiți să rămâneți acolo. Cam asta fac cei care participă la competițiile de ciclism de performanță.
Din 2013 încoace, cicliștii de la club au participat la mai multe concursuri naționale de Mountain Bike în țară, unde au avut și rezultate. Iar când vorbim de rezultate, vorbim de multe locuri pe podium, la concursuri cu concurență acerbă, cu sportivi foarte bine pregătiți, lucru care nu face altceva decât să arate și mai mult nivelul la care au ajuns cicliștii de la Alien Cycling. Astfel, învățând din mers ce înseamnă competițiile de genul ăsta, competițiile de profil fiind de abia la început la noi în țară, în doi ani, respectiv 2013 și 2014, când au început să aibă un cuvânt de spus, au participat la peste 30 de competiții oficiale, unde au urcat pe podium de peste 50 de ori, la cele trei categorii de participare, din care au obținut 20 de titluri de campioni. Iar asta în condiţiile în care la fiecare etapă de concurs participă cel puţin 150 de competitori.  50 de clasări pe podium e un rezultat extraordinar pentru un club mic, dintr-un oraș mic, cu foarte puțini sponsori. Da, la noi în țară tot ceea ce nu e fotbal trece pe planul doi, însă în țările în care sportul chiar înseamnă ceva, ciclismul e pe primele locuri, asta văzându-se și prin numărul mare de spectatori de la competițiile respective, în condițiile în care, la noi, sportul ăsta trece aproape neobservat. Totuși, un prim pas a fost deja făcut, ciclismul începând să ia amploare. Și, așa, ca o idee despre ceea ce înseamnă competițiile de Mountain Bike, și despre rezultatele obținute de cicliștii zălăuani, o să enumerăm câteva, la întâmplare:

Michelin MTB Maraton Zalău – 19.05.2013:
Damian Călin – loc I – 45km, 14-18 ani
Bărbînță Dan – loc II – 45km, 19-29 ani
Clujul Pedalează – Night Race – 26.05.2013:
Damian Călin – loc I – Începători
Bărbînță Dan – loc I – Avansați
Țîrle Marius – loc III – Avansați
MTB Maraton Baia Mare – 06.07.2013:
Bărbînță Dan – loc II – 50km, 19-29 ani
Damian Călin – loc I – 50km, 14-18 ani
Străistaru Eugen – loc III – 50km, 14-18 ani
Crater Maraton Oradea – 18.05.2014:
Bărbînță Dan – loc I – 19-29ani – 65k
Țîrle Marius – loc II – 30-39ani – 37k
Maraton Băișoara – 27.07.2014 – Băișoara
Bărbînță Dan – loc I – 18-29ani
Damian Călin – loc II – 18-29ani
Străistaru Eugen – loc III – 14-18ani
Turul Ciclist al Clujului – 06.09.2014:
Contratimp – 05.09.2014
Bărbînță Dan – loc II – seniori
Străistaru Eugen – loc I – juniori
Damian Călin – loc II – juniori
Fond – 06.09.2014
Bărbînță Dan – loc I – seniori
Străistaru Eugen – loc I – juniori
Damian Călin – loc II – juniori

ciclism-alien-zalau-dan-barbanta-2

ciclism-alien-zalau-marius-tirleÎnsă au fost și competiții care le-au pus mari probleme, cum ar fi cea de la Izvoarele, de lângă Baia Mare, unde Dan, deși, așa cum spun ceilalți, e cel mai bun rider pe care îl are Sălajul, a avut crampe musculare atât de dureroase încât a vrut să renunțe. Însă, cum în zonă semnalul de telefonie este inexistent, și nu a putut să îi anuțe pe ceilalți că nu mai poate, a continuat traseul, pe o distanță de 50 de kilometri, așa, cu crampele dureroase cu tot. Un test de voință pe care l-a dus la capăt. Iar asta e una din cele mai importante calități ale unui ciclist de performanță – voința. Pentru că un concurs, o competiție, se câștigă în primul rând psihic. Vorba lui Marius: “Lumea din jur nu vede nici pe sfert sacrificiul pe care îl face el (n.r. Dan) pentru sportul ăsta. Lumea nu-și dă seama ce înseamnă să te urci pe bicicletă în fiecare zi, nu contează că te doare ceva, ca să poți să obții și rezultate”. Și nu e ușor pentru un sportiv care se antrenează în doar timpul liber, în restul timpului fiind la serviciu, și chiar și după serviciu aparând tot felul de probleme de rezolvat. Iar asta fără să mai pui la socoteala circulația de pe drumurile românești, unde foarte mulți șoferi nu știu ce înseamnă respectul față de ceilalți, pentru ei bicicliștii fiind doar un fel de jaloane în goana lor de a mai depăși pe cineva. Însă, chiar și așa, rezultatele celor de la Alien Cycling sînt valoroase, mai ales că foarte mulți concurenți, de la alte cluburi din țară, fac asta la nivel profesionist.

La nivel local, Michelin MTB Maraton Zalău, competiție organizată de clubul zălăuan, atrage tot mai mulți concurenți, și nu doar din țară, mulți cicliști venind din străinătate, mai ales din Ungaria și din Moldova, și asta datorită în primul rând faptului că la noi în țară sînt condiții foarte bune pentru competițiile de Mountain Bike, semn că fenomenul ăsta ia amploare, tot mai mulți rideri fiind interesați de participarea la genul ăsta de competiții. Și, ca atare, și concurența este mai puternică, însă chiar și așa, cu concurenți valoroși, cicliștii zălăuani ajung mai tot timpul pe podium. Însă, așa cum am mai spus, pentru a obține rezultate e nevoie de sprijin, și, cu siguranță, cu sprijinul necesar, rezultatele nu vor întârzia să apară. Și nu doar pe plan sportiv, pentru că, prin rezultatele obținute de cicliștii zălăuani, se face un lobby puternic mersului pe bicicletă. Și, în țara asta super motorizată, bicicleta ar trebui să ocupe un loc important, la fel ca în țările cu adevărat civilizate, unde respectul față de ceilalți, față de mediul înconjurător a făcut ca bicicleta să fie unul dintre principalele mijloace de transport urbane, unde bicicleta, cu tot ceea ce înseamnă ea, a devenit un mod de viață. Un mod de viață sănătos. Se poate și la noi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *