Casa Catrinei, pensiunea cu acoperiș de paie căreia i se vede sufletul

Odată ce vezi țuguiele de paie care se văd pe partea dreaptă a drumului, și care fac să ți se oprească privirea asupra lor, un zâmbet cald ți se așază pe față. Apoi, pentru că trebuie neapărat să vezi mai de aproape ce se ascunde sub țuguie, treci valea (ce fain mod de a ajunge acolo) și intri în curte. Și atunci vezi Casa Catrinei așa cum e: superbă! Și când zic superbă nu e nimic gratuit și nici menit ”a trage de mânecă” cititorul, un fel de reclamă făcută locului în sine. Nu, ci e pur și simplu o traducere a privirii, atunci când vezi ce e acolo.

Locul ăsta e, în primul rând, pentru a-ți regăsi pacea interioară care, de multe ori, se pierde în agitația orașului. Locul ăsta e pentru oamenii care vor și o altfel de vacanță, chiar și pentru două zile. Locul ăsta e pentru a-ți da un răgaz.

Am ajuns la Casa Catrinei într-o sâmbătă. Iar asta pentru că, înainte cu o zi, respectiv vineri, m-am întâlnit cu Kati și Sebi, care mi-au spus: ”Hai la noi! Hai că mâine o să fim doar noi. Te așteptăm cu drag!”

Când sînt chemat cu drag, mă duc de fiecare dată, când pot. Așa cum am făcut și acum, când am mers la Văleni, un sat frumos din Sălaj, să văd Casa Catrinei.

N-am trecut cu mașina prin vale. Iar asta doar pentru că am vrut să mă apropiu simplu de locul acela, conectat cu pământul pe care a fost construită Casa. Am intrat în curte și m-am oprit, privind cu zâmbetul pe față pensiunea construită de Kati și Sebi. Și de abia după aceea i-am văzut și pe ei, trebăluind pe acolo.

Acuma, ca să vezi ce înseamnă Casa Catrinei trebuie neapărat să o privești prin ochii lui Kati și Sebi. Cum? Privindu-i întâi pe ei, atunci când îți arată ce și cum. De ce? Pentru că privindu-i, îți dai seama că oamenii ăștia și-au pus sufletul acolo, în fiecare bucățică a Casei. Și se vede asta în tot ce e acolo, de la acoperișul de paie, la pereții albi ori balta cu pești de lângă pensiune. Se vede asta în simplitatea așezării lucrurilor prin casă, în așa fel încât să poți respira toată pacea ”crescută” între albul pereților. Se vede asta în curățenia de acolo. Se vede asta în înaltul piramidei de lemn a acoperișului, lăsată la vedere tocmai pentru a putea să tragi atât de mult aer în piept, încât să simți liniștea de acolo. Se vede asta în ferestrele mari care îți lasă loc privirii să cuprindă totul în jur. Se vede asta în culoarul-punte-de-legătură dintre cele două construcții. Se vede asta în locul special făcut pentru citit. Se vede asta oriunde te-ai uita, atunci când ajungi aici. Pentru că aici, în Sălaj, la Văleni, chiar lângă pădure, pensiunii numită Casa Catrinei i se vede sufletul.

https://casacatrinei.ro/


Leave a Reply

Your email address will not be published.