
Ca urmare a aprecierilor tendențioase, ascunse în spatele libertății de exprimare din articolul publicat pe reporterpursisimplu.ro de dl. Mihai Călin Pavăl, Compania de Apă Someș S.A. solicită drept la replică și face următoarele precizări:
În anul 2024, în municipiul Zalău, furnizarea apei cu intermitență a fost un efect al unei secete agresive, asociată cu canicula prelungită mai mult de patru luni și mai ales, al consumului apei potabile din rețea pentru grădinărit, pentru mica agricultură, pentru udat, pentru piscine etc. Toate aceste activități sunt descurajate de legislația în vigoare, ele fiind derulate în principal seara și noaptea, ceea ce a făcut ca refacerea rezervelor de apă din rezervoare să nu mai poată fi realizată.
Astfel, reamintim că operatorul a derulat o campanie de conștientizare masivă în vederea sensibilizării populației, pentru a da dovadă de solidaritate socială față de cei care au fost privați de apă pentru consum și pentru igiena personală în urma consumului de apă pentru alte scopuri decât uzul strict menajer. Din păcate, această campanie nu a avut niciun efect.
Dorim de asemenea, să prevenim utilizatorii din întreaga arie deservită în județele Cluj și Sălaj că, din cauza secetei de anul trecut și a lipsei precipitațiilor la începutul acestui an și în timpul iernii, situația de intermitențe în furnizarea apei este cu atât mai posibilă și în vara acestui an, în cazul unei noi perioade de caniculă/secetă, mai ales dacă utilizatorii nu conștientizează nevoia stringentă a responsabilității sociale față de concetățeni și continuă practicile de utilizare a apei potabile din rețea în alte scopuri decât cele strict menajere.
Suplimentar, suprasolicitarea sistemului de alimentare cu apă dovedită prin creșteri ale consumurilor individuale de la dublu la 300% și peste, în perioada secetei/caniculei în municipiul Zalău și în comunele de legumicultori perimetrale, a dus totodată și la apariția unor avarii, care regretabil au amplificat disconfortul populației.
Nu în ultimul rând, situația de intermitențe a furnizării apei s-a datorat în mică parte și suprapunerii peste lucrările de investiții pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă și de asemenea, peste lucrările de modernizare a drumurilor, care uneori au provocat avarii la sistemul de alimentare cu apă.
Încă de la preluarea în aria administrată de Compania de Apă Someș S.A. în anul 2006, județul Sălaj și municipiul Zalău au reprezentat un obiectiv predilect al investițiilor derulate din fonduri Europene și surse proprii ale companiei. Cel mai bun exemplu, între multe altele, este atragerea de fonduri și construcția în curs de finalizare a celei mai lungi aducțiuni de apă potabilă din România, cu lungimea de 164 de km cu 150 de km de ramificații, destinată pentru asigurarea securității și continuității alimentării cu apă a întregului județ Sălaj și a municipiului Zalău, din sursa județului Cluj.
Astfel, începând cu anul 2006, numai în municipiul Zalău s-au realizat investiții care au totalizat 86,75 km de extinderi și reabilitări de rețele și aducțiuni de apă, 78 km de extinderi și reabilitări de rețele de canalizare, realizarea aducțiunii Cluj-Sălaj care pe teritoriul județului Sălaj măsoară 95 km și care va deservi și municipiul Zalău, construirea a patru noi stații de clorinare, modernizarea stației de tratare Vârșolț și a stației de epurare Zalău, modernizarea dispeceratului, extinderea sistemului SCADA s.a.m.d. Toate aceste investiții, din municipiul Zalău, au totalizat până în prezent mai mult de 558,8 milioane lei.
Creșterea prețurilor se datorează, în mare parte, pentru acumularea fondurilor necesare rambursării creditelor asumate de companie pentru a cofinanța investițiile semnificative derulate în vederea extinderii și modernizării infrastructurii. Totodată, aceste investiții vizează adaptarea infrastructurii la efectele tot mai severe ale schimbărilor climatice. Valoarea investițiilor atrase de companie depășește în prezent 700 de milioane de euro, o parte semnificativă a acestora fiind derulate în județul Sălaj și municipiului Zalău.
Reamintim că la preluarea județului Sălaj în aria administrată de Companie, trei din cele patru orașe din Sălaj aveau program zilnic de alimentare cu apă între 7 și 12 ore pe zi și că, în mai puțin de un an, Compania de Apă Someș a asigurat alimentarea cu apă 24/7.
În ceea ce privește sincopele minore de facturare și folosirea platformei pentru clienți MyCAS, generate de implementarea noului sistem informatic integrat destinat să optimizeze activitatea, să ofere un mai bun suport decizional și operativitate, și să îmbunătățească calitatea serviciilor și a relațiilor cu clienții, reamintim că societatea noastră a anunțat în avans pe multiple canale, iminența implementării sistemului și posibile disfuncționalități temporare în perioada imediat următoare implementării.