Cum e, domnule președinte al Consiliului Județean Sălaj, cu principiile? Sau când pupatul în fund se răsplătește cu vârf și îndesat

Din start, acesta nu e un articol politic. Nici nu are de-a face cu politicul în vreun fel sau altul. Nu de alta, dar e o prostie să spui că pe un culoar al politicii sînt doar oameni buni, iar pe celelalte, doar oameni răi. Nu. Caracterul unui om nu îl dă politica, ci construcția personală a fiecărui individ.

Principiu (conform dex-ului): Element fundamental, idee, lege de bază pe care se întemeiază o teorie științifică, un sistem politic, juridic, o normă de conduită etc. Convingere intimă, punct de vedere propriu. Om de principii –  om cu păreri sau convingeri morale ferme.

Acum ceva timp, am avut o discuție cu președintele Consiliului Județean Sălaj, referitoare la sprijinirea apariției (în continuare) a revistei tipărite Sălajul pur și simplu. Revistă care e, până la urmă, menită a promova Sălajul. Deci, cu alte cuvinte, e o revistă a Sălajului. Cum adică sprijin? Simplu, o parte a costurilor de tipărire să fie suportate de Consiliu (ca să fie clar pentru Gigi contra, nu bani în mână, în plic sau sub formă de cadouri).

Răspunsul a fost cum că nu există bani la Consiliu pentru așa ceva. Și chiar dacă ar exista, el, președintele, nu o să facă niciodată așa ceva. Nu de alta, dar dacă aud celelalte ziare, o să vrea toți bani. Ori el, președintele, nu o să cumpere presa niciodată, sub nicio formă. Din principiu.

L-am înțeles, principiile sînt principii. Ba chiar respect oamenii cu principii curate. Însă timpul a șters cu buretele principiile președintelui Consiliului Județean, iar în biroul dumnealui au loc adevărate târguieli. Și toți cei care ajung acolo (și ajung cam toți) ies mulțumiți. Toți primesc bani.

Acuma, e în regulă, ba chiar indicat ca presa să fie sprijinită financiar. Asta pentru a o păstra echidistantă, incoruptibilă, cu principii sănătoase. Și când spun presă, chiar asta spun. Nu de alta, dar site-urile de știri cu pretenții de ziar nu sînt presă. Dar chiar și acestea primesc bani de la Consiliu. Cum , de altfel, primesc (chiar și fără vreun contract, chitanță sau alt act) de la primari, șefi de instituții ori partide politice. Pentru că în actuala societate socială, totul se vinde, totul se poate cumpăra. Iar presa se cumpără foarte ușor. Pentru că presa, în general, nu se face din vocație, e o afacere.

Pentru a se sprijini apariția unei reviste a Sălajului nu există fonduri. Pentru pupatul în fund al marilor realizări ale Consiliului, da. Ca atare, pentru asta se alocă bani mulți, chiar foarte mulți. Așa cum se alocă, de altfel, de la toate primăriile din județ. Pentru pupatul în fund al realizărilor primarilor se dau bani grei. Și, din nou, ca să fie clar pentru comentacii de meserie, publicația Reporter pur și simplu nu a primit niciodată bani de la primării pentru pupat în fund. Niciodată. Un singur contract a fost, cel cu Primăria Șimleu Silvaniei, dar și acesta pentru a se promova zonele de interes turistic, natural al orașului și al zonelor aparținătoare. Iar promovarea a existat pe bune, s-au scris ori filmat zeci de articole. Evident, când s-a schimbat primarul, cel nou-venit (unul, de altfel, cu un puternic cult al personalității, care nu spune ce e de făcut, ci dă ordine), promovarea orașului nu a mai contat. Acum se plătesc doar pupăturile în fund personale ale site-urilor de știri.

Articolul de față nu e unul politic, nici unul care să se înscrie în șantajul mediatic omniprezent, sau, cu alte, cuvinte, de asta e articolul, ca să se scoată bani în urma lui. Nu. La fel cum cu Primăria Șimleu Silvaniei (cu actualul primar) nu o să mai existe vreodată o colaborare, la fel și cu Consiliul Județean Sălaj (cu actualul președinte) nu o să existe nicio colaborare. Din principiu. Pentru că, spre deosebire de președinți, primari și oameni politici, principiile nu-s doar ceva despre care să vorbești ca să dea bine în societate.

De asta și articolul de față. Cu toată reținerea în a scrie despre lucrurile acestea și a mă coborî în mijlocul jocurilor de culise sociale, uneori trebuie spuse. Din principiu. Și pentru că, altfel, lumea te ia de fraier.


3 thoughts on “Cum e, domnule președinte al Consiliului Județean Sălaj, cu principiile? Sau când pupatul în fund se răsplătește cu vârf și îndesat

  1. Ar trebui ca mai multe publicatii sa dea in vileag modelul absolut gretos dupa care functioneaza anumite publicatii locale. Nu merita sa le pomenesc aici pentru, sa nu faca greata cuiva. Politicienii dau bani sa fie pupati in fund, dau bani sa ne ureze ,,Sarbatori Fericite” sau “Primavara frumoasa”. Cum se poate ca un politician tanar sa sustina si sa plateasca pentru astfel de publicitate? Nu mai avem simtul penibilului, nu mai avem rusine?

  2. Caiete Silvane este singura publicație de cultură din județul Sălaj. Are și sprijinul Consiliul Județean. Apare neîntrerupt din 2005.

  3. In politica nu exista principii, exista doar interese. Prea putini politicieni sunt capabili sa faca ceva dezinteresat, fara sa obtina ceva sau sa atace pe cineva. De aia se spune ca politica e o t*rfa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *