De 11 ani, la Grădina botanică din Jibou cultura e ”acasă”

Firul de iarbă, copacul, frunza, floarea, fructul, sămânța… despre asta e vorba în picturile realizate de artiștii participanți la cea de-a 11-a ediție a Simpozionului de arte vizuale ”Arta în grădină”, desfășurate la Grădina botanică din Jibou.

A 11-a ediție. Ca să existe o continuitate, mai ales în ceea ce privește cultura, creația, așa cum e Simpozionul de arte vizuale de la Jibou, e mare lucru. Pentru că în lumea de azi cultura își găsește greu locul. Iar asta pentru că nu e rentabilă social, nu se vinde, când există atâta subcultură promovată agresiv și care produce mulți bani. De asta, când e vorba despre cultură, e greu, foarte greu să găsești sprijin.

Simpozionul de arte vizuale are o casă, de 11 ani încoace – Grădina Botanică din Jibou. Și are și un ”tată” – Radu Șerban. Și are și sprijin – Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (de fapt, ca să fiu corect, Daniel Săuca). Ba, de câțiva ani încoace, Simpozionul beneficiază și de sprijinul Primăriei Jibou (și e mare lucru ca o Primărie să sprijine cultura). Și, astfel, un oraș mic, a cărui mișcare culturală e departe de ceea ce ar trebui să fie, uite că, de 11 ani încoace, e locul unde se strâng artiști plastici din țară și străinătate, făcând ca tabăra de creație (implicit orașul Jibou) să însemne ceva pe harta culturii.  

Anul acesta, la Tabăra de creație au participat artiștii: Radu Șerban, Florin Gherasim, Kancsura Istvan (curatorul ediției din acest an), Adrian Rauca, Gil Turculeț (toți din Cluj-Napoca) și Serge Vasilendiuc, din Polonia. Ca de obicei, la final, lucrările realizate de artiști sînt donate instituțiilor organizatoare, respectiv Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Centrul de Cercetări Biologice Jibou și Primăria Jibou.

Vernisajul expoziției a avut loc joi, 18 august 2022, în prezența unui public restrâns, deși, sincer, m-aș fi așteptat să crească de la an la an. Însă, în ceea ce mă privește, prefer publicul sincer, care e acolo pentru că așa vrea, chiar dacă asta înseamnă un număr mic de oameni. Importantă e, până la urmă, conexiunea care se creează între artiști, creațiile lor și public (atâta cât e).  

De 11 ani încoace, la Jibou actul de creație e acasă. Iar asta pentru că niște oameni faini, deschiși, a căror aplecare înspre artă e una la vedere (și nu doar prin prisma lucrărilor realizate), aleg să facă parte din ceea ce se numește Tabără de creație. O tabără care i se datorează, în primul rând (am mai spus-o și o să mai spun), lui Radu Șerban, care a vrut să arate (și a reușit) că arta își poate găsi un loc oriunde. Important e să vrei să faci din cultură, din artă, o prioritate. Și, da, e important (chiar foarte) și sprijinul oferit. Și când mai mulți dintre cei care ar putea să sprijine cultura o să înțeleagă cât de mult înseamnă asta, lumea asta o să fie mai mult decât o societate de consum, iar actul de creație o să fie prețuit ca atare.  


  1. Ce păcat de monumentalul Castelul Wesselényi , un edificiu de patrimoniu arhitectural & un spatiu cultural generos lăsat pradă paraginei/distrugerii după 1944 ! Felicitări creatorilor & organizatorilor evenimentului ! Educatie, artă, cultură- unicele căi de reusită ale oricărui neam !

Leave a Reply

Your email address will not be published.