De Ziua Zalăului, la Muzeu s-a creat, din lumini și umbre, o expoziție de efect

Panourile negre, simple, semiîntunericul care lasă vederii obiectele atent expuse, în așa fel încât să fie în prim-plan, au făcut ca expoziția dedicată împlinirii a 550 de ani de la primirea statutului de târg al Zalăului să fie una de efect.

Pentru unul care a fost la mai toate expozițiile de la Muzeu, conceptul expoziției „Metamorfozele orașului” a fost clar unul modern, în care atenția publicului să fie îndreptată acolo unde trebuie. O atentă combinație între întuneric și lumină, cu un design simplu, dar cu atât mai elaborat. Un concept pe care l-am întâlnit la toate expozițiile în care Timea Keresztes a avut un cuvânt de spus.

”Timea este un adevărat câștig pentru muzeu”, a spus Horea Pop în deschiderea vernisajului.

Acuma, să nu se înțeleagă că tot meritul e al unui singur om. Nici vorbă. Expoziția e rodul unei munci de echipă, așa cum, de altfel, sînt mai toate. Și asta face diferența dintre a băga capul în poză, de dragul atenției, și a face un lucru din pasiune, din dorința de a împărtăși și altora din cunoștințele și munca ta.

Cine au fost gazdele expoziției? Horea Pop, Timea Keresztes, Dan Băcueț, Emauel Pripon, Marin Pop, în ordinea în care au luat cuvântul. Niște luări de cuvânt doar cu o mică doză de formalitate, și cu atât mai credibile și mai pline de informații. De altfel, pe oricare dintre cei de la Muzeul din Zalău i-ai pune să îți vorbească despre munca lor, nu doar că ți-ar vorbi ore în șir, dar ar face-o cu pasiune. Și asta e ceea ce îl deosebește pe un simplu deținător de fișă a postului (indiferent de domeniu) de un cu-adevărat-profesionist. Sună a laudă? No way, Jose! E o simplă constatare.

Despre ce a fost vorba în expoziție? Despre câteva urme istorice, foarte importante și de valoare (nu doar intrinsecă), care spun povestea Zalăului – de la tezaure monetare, la obiecte de ceramică, documente și panouri cu informații. Toate expuse într-un decor construit în totalitate de către cei de la muzeu. Un decor al cărui negru a fost ales tocmai pentru a lăsa lumina să pună în valoare, așa cum trebuie, obiectele expuse.

Rostul, scopul unei expoziții e publicul, dacă e să spui lucrurilor pe nume. La expoziția „Metamorfozele orașului”, care a avut loc în Beciul cultural de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, publicul a fost unul numeros, chiar mai numeros decât de obicei, cu mulți tineri, în care s-au regăsit, printre alții, cosmonautul Dumitru Prunariu și senatorul Marius Bob.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *