Descoperă locuri de poveste din Țara Silvaniei: Circuitul anotimpurilor – excursia de vară

Prima excursie din anul 2021 – Circuitul anotimpurilor, excursia de vară- , va fi organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău în data de 17 iulie.

Program:

  • ora 09:15 – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – prima grupă
  • ora 09:30 – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – grupa a doua
  • ora 10:00 – Plecare din Zalău
  • ora 10:20 – Complexul Arheologic Porolissum, comuna Mirșid și comuna Creaca
  • ora 12:10 – Cerdacul cu Lavandă, din Brebi, comuna Creaca
  • ora 13:40 – Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Racâș, comuna Hida
  • ora 14:20 – Degustare prăjituri de casă Dora Cakes, Hida
  • ora 15:20 – Mănăstirea Strâmba, din Păduriș, comuna Hida
  • ora 16:50 – Întoarcere în Zalău.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 25 lei, de degustare de prăjituri de casă, în valoare de 8 lei, și taxa de intrare la muzeu, în valoare de 10 lei/adult, 4 lei/copil, 5 lei/pensionar.  Excursia va fi organizată pentru un grup de 40 de persoane. Doritorii sunt așteptați să se înscrie la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 15iulie.

”Pentru că ne-a fost dor, mergem în excursie!

Primul obiectiv din programul excursiei este Muzeul Județean de Istorie și Artădin Zalău, la o plimbare în centrul vechi, cu ajutorul echipamentelor de realitate virtuală.

Odată ce ajungem la Complexul Arheologic Porolissum, putem spune că suntem «la capătul drumului roman imperial». Haideți cu noi să aflați de ce! Pentru unii va fi o plăcere să repete experiența revenirii în capitala provinciei romane Dacia Porolissensis, iar pentru alții, să descopere istoria celui mai bine păstrat sit arheologic din România.

Lavanda, o floare de leac și înfrumusețare, este una dintre plantele care a adus o nouă culoare pe harta județului Sălaj. La șapte km de Zalău, în localitatea Brebi, comuna Creaca, Cerdacul cu lavandă ne deschide porțile pentru «o ședință» de relaxare, în cultura de lavandă a Simonei Maricean.

Pentru că județul ne oferă un număr semnificativ de biserici de lemn,acestea nu au lipsit din programul excursiilor organizate până în prezent.De această dată, ne oprim la Biserica de lemn «Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil», din localitatea Racâș, comuna Hida. Aceasta este o biserică de lemn deosebită, datorită structurii «cu două poale», care se aseamănă cu cea a bisericilor de lemn din Maramureș.

Una dintre plăcerile zilei este desertul. Iar dacă desertul este preparat din ingrediente naturale este un motiv în plus pentru a face un popas în Hida, în comuna cu același nume, să gustăm din deliciile pregătite în laboratorul Dora Cakes, de sălăjeanca Teodora Morar, după rețetele străbunicii sale.

Și pentru că ne place să fim pelerini în Țara Silvaniei, încheiem excursia cu vizitarea Mănăstirii Strâmba, o oază de liniște și regăsire sufletească. Situată la marginea satului Păduriș, Mănăstirea Strâmba este singura mănăstire de călugări din județul Sălaj. Din cadrul fostului ansamblu monahal, azi, se mai păstrează doar biserica de lemn, cu hramul «Adormirea Maicii Domnului», care datează din anul 1470, potrivit cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea”, spun organizatorii.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism:

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *