E luna cadourilor, așa că Statul și-a trimis zapciii să culeagă birul. Sau, mai pe șleau, să dea amenzi

”E perioada Sărbătorilor, așa că să vă așteptați la controale și amenzi”. Asta i s-a transmis unui întreprinzător, după ce tăvălugul format din funcționari de toate felurile i-a dat amenzi după amenzi. În opinia Statului, de Sărbători asta se face – se asupresc și mai tare decât de obicei cei care aduc bani la bugetul de stat.

Sigur, unii o să spună: ”Hai, mă, că nu se poate generaliza”. Din păcate, se poate. Dintr-un motiv foarte simplu, și anume stimulentul financiar. Și cum în perioada asta se fac cadouri, ce bine pică un ban în plus în buzunarul zapciului, pe lângă salariul baban pe care-l încasează lună de lună.

Cum adică stimulentul financiar? Comisionul (sau premii pentru rezultatele obținute din încasări). Așa că zapciii moderni dau năvală peste contribuabili (privați, desigur), trântesc amenzi pentru orice (dar pentru orice), apoi pleacă bucuroși, calculându-și comisionul.

Da, există cazuri în care neregulile și afacerile ”la negru” trebuiesc stopate cumva. Dar acolo nu ajung zapciii. Că așa-s directivele șefului. Așa că îi cocoșează pe ceilalți, cei care nu-s ”de-a lor”.

Însă uneori te ia de viscere indignarea. Cum ar fi în cazul următor: Vin zapciii (de la finanțe, sănătate, sanitar, economic, siguranță și te mai miri de unde, că ăștia-s fără număr) și te amendează. Apoi îți spun să faci așa cum zic, ca să nu mai fii amendat. Tu, întreprinzător, faci ce ți s-a spus. A doua săptămână vin alți zapcii în căutare de comision. Și îți mai dau o amendă. Indignat, disperat chiar că ți se duce naibii toată agoniseala pe o lună întreagă, întrebi de ce. Zapciii îți zic de la înălțimea funcției: ”N-ați făcut bine”. ”Cum nu, că doar am făcut exact ceea ce mi-au spus colegii dumneavoastră în urmă cu o săptămână”. ”Nnțț, nu-i bine. Colegii nu știau ce spun. Amendă!”

Acuma există două variante în cazul de față: ori zapciii erau înțeleși între ei, ca să poată să le iasă tuturor câte 1 leu de 5; ori sînt, evident, incompetenți. Și niciuna din variante nu-i bună.

Și-atunci, să nu le spui câteva de toate cele sfinte? Mai bine nu. Mai bine să le facem o urare zapciilor, șefilor lor și șefilor șefilor lor, că și așa-s Sărbătorile de iarnă: ”La mulți ani… cu salariul minim pe economie și cu amenzi lunare!”. Așa, ca să vadă și ei cum trăiesc oamenii de rând în țara asta.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism:

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *