Farmazonul francmason Călin Hîrza, față în față cu cititorii. ”Ego-ul, mama tuturor păcatelor”

”Asumarea publică a calității mele este parte a deschiderii față de publicul profan. Cartea Farmazonul Francmason se adresează în egală măsură fraților, profanilor, celor ce nu înțeleg, cât și celor ce urăsc fără să cunoască”. Așa și-a prefațat lansarea cărții Călin Hîrza, și acesta a fost motivul pentru care am fost de față la eveniment. Pentru că a-ți asuma, public, cu sinceritate, ceea ce te face pe tine să fii tu, ca și om, e un act de curaj. De ce de curaj? Deși redundant, pentru că lumea în care trăim e ”pe față”, intoleranța, ipocrizia și ura socială fiind ”virtuți” moderne obligatorii, răspunsul e simplu: trăim într-o lume care de abia așteaptă să te scuipe în față pentru orice nu-i convine, nu-i place ori nu înțelege.

Cartea a fost prezentată, tradusă celor care au participat la lansarea ei în două ipostaze, amândouă având un punct comun: e bine sau nu e bine să apară o carte care să vorbească despre masonerie altfel decât e lăsat să se vorbească despre masonerie? O întrebare care a fost pusă atât de Daniel Săuca, ca editor al cărții, cât și de Florin Horvath, acesta având ceva de spus atât ca și scriitor cu vechime în peisajul literar sălăjean, dar, mai ales, ca și membru al frățietății. Și chiar dacă întrebările legate de ”e bine să o publicăm, ce va spune lumea?” au fost puse din perspective diferite, subiective, totuși, au convers către aceeași rădăcină socială: gura lumii. Și dacă din punctul de vedere al editorului, cartea a fost pusă la colecția ”Eseuri”, pentru că ”până la urmă este un demers lăudabil al unui om care-și pune întrebări”, din cealaltă perspectivă, a celui care face parte din frățietate, aprecierile la adresa cărții au avut și notițe de subsol, atunci când e vorba de genul acesta de ”deconspirare” al frățietății, un fel de: ”nu știu dacă-i chiar bine că-i provoci pe oameni, dar… treaba ta”.

Despre carte a mai vorbit și scriitorul Ion Piţoiu-Dragomir, prezent la evenimentul care l-a avut ca prezentator pe Adrian Lungu.

În ceea ce-l privește pe Călin Hîrza, Farmazonul francmason nu e neapărat o carte despre ordinul inițiatic al francmasoneriei, cât mai ales despre întrebări, niște cugetări, chiar filosofice, un amalgam de trăiri, resemnări, răzvrătiri care converg, într-un fel sau altul, la acea legătură care îl apropie pe om, pe francmason de „Marele Arhitect al Universului“.

Sper să apuc să afirm ca maestru: „Am trecut cu bine proba pamântului!”, a scris Clin Hîrza, și aș fi vrut să-l întreb ce înseamnă, de fapt, asta. Nu l-am întrebat pentru că, așa cum se întâmplă la orice lansare de carte, după evenimentul în sine, lumea așteaptă un autograf pe cartea cumpărată. Și poate că aș mai fi rămas, să aștept până să pot să-i pun întrebarea, dar am plecat pentru că mi-am dat seama, în cele câteva zeci de minute, cât a durat evenimentul, de ce nu mi-am lansat niciuna din cele două cărți apărute până acum. Mi-am dat seama de ce, deși îmi place să fiu de față la lansări de carte în spații intime, cu un public restrâns, între prieteni ori cu oameni care vin acolo de dragul autorului ori al cărții, nu am mai fost de ceva vreme, și probabil nu o să mai particip vreodată, la lansări organizate într-un cadru formal, cu aspect ritualic (și aici nu e vorba despre francmasonerie), de parcă pentru a scrie o carte ai avea nevoie de permisiunea și încuviințarea unor ”maeștri”. Și, ca atare, atunci când tu, ”nemaestrul”, scrii ceva, trebuie să apleci capul umil, așteptând încuviințarea de a intra în lumea literaturii ”înalte”.

Călin Hîrza e de admirat pentru franchețe, pentru felul curajos în care a ales să se dezvăluie, mai ales ca membru al frățietății. Și mai ales împotriva unor reguli (poate chiar a tuturor) scrise sau nescrise ale societății, și cea socială și cea francmasonică.

”Ego-ul, mama tuturor păcatelor”, a concluzionat, în cartea sa, Călin Hîrza. Și are dreptate.


  1. da, francmasoneria, o temő tabu,,,,ún istorie etc,, cu tpoate cő se presupune cő masonii conduc lumea,, scriitori, M sadoveanu ,, ,,oameni politici,,,, ,,au evoluat sub această formulă,,
    în vara acesta ,,în excursia culturală, oferită de R,R, C,,, AM FOST CAZATĂ , LA Câmpulug Muscel la pensiunea unui memebru al clubului Rotari…… bogăție , chefuri , spații proprietăți incredibile pentru un om obișnuit ,,, HOTELUL CASA CRRISTINA ,, din localitate,,, e casa unui francmason,,,nelimitat,,nemuritor,,etc ,,etc..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *