Furtună, lumini și umbre, la vernisajul expoziției Grădini interioare – Simpozionul Internațional de Arte Vizuale Jibou. Artă în semiîntuneric

Ediția din acest an a vernisajului expoziției cu lucrările realizate de către artiștii participanți la tabăra de creație a Simpozionului Internațional de Arte Vizuale Jibou a fost altfel. Asta pentru că la Grădina botanică ”Vasile Fati” din Jibou, acolo unde a avut loc vernisajul, furtuna a avut un rol aparte.

În vechiul grajd, lucrările expuse de artiști au fost văzute altfel. În mijlocul furtunii, care ”a stins” lumina, arta a fost descoperită printre jocuri de lumini și umbre. Lumini care au venit de la lanternele telefoanelor, care au jucat rol de reflectoare. Și nu doar din partea publicului, ci mai ales din partea artiștilor care au făcut un altfel de tur al expoziției. Și aici se vede ceea ce înseamnă ”act de creație”. Deși întunericul adus de furtună ar fi făcut, într-o situație normală (deși, ce e aceea normalitate?), ca evenimentul să fie considerat ”ee, s-a dus naibii!”, aici a fost un plus. Pentru că a arătat că arta nu are nevoie de condiții de lux, ci e de ajuns imaginația ca să faci lumină chiar și acolo unde nu e. Și nu doar datorită lanternelor telefoanelor, ci, mai ales, atitudinii artiștilor. A fost un amestec de furtună, lumini, umbre și act de creație (atât cel expus pe pereți, cât și cel de moment, care ține de prezența de spirit).

Am tot auzit spunându-se că arta poate salva lumea. Am auzit asta și la Grădina botanică, la vernisajul expoziției Grădini interioare. Așa o fi? Eu zic că da. Însă, exceptând creația artistică supremă a naturii, arta un e ceva de sine stătător. Arta înseamnă, în primul rând, artiștii. Și dacă e să vorbești despre a salva lumea prin artă, e vorba despre ei, artiștii. Nu artistul care semnează o lucrare, ci artistul-omul.

Dorin Crețu (Franța), Florin Gherasim (Cluj-Napoca), Flavius Lucăcel (Cluj-Napoca), Adrian Rauca (Cluj-Napoca), Szatmari J. Otto (Ungaria), Radu Șerban (Cluj-Napoca), Gil Turculeț (Cluj-Napoca), Robert Vraciu (București) sînt artiștii care au participat la Simpozionul Internațional de Arte Vizuale din Jibou 2023, care a ajuns la a XII-a ediție. Ei sînt cei care, timp de câteva zile, au adus arta la Jibou.

Și pentru că e important să ai sprijin, trebuie menționați organizatorii: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Centrul de Cercetări Biologice Jibou, Primăria și Consiliul Local Jibou și Asociația Culturală Continuum.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism:

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

2 thoughts on “Furtună, lumini și umbre, la vernisajul expoziției Grădini interioare – Simpozionul Internațional de Arte Vizuale Jibou. Artă în semiîntuneric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *