Gândaci uriași și simbolistica Scarabeului în Egiptul antic, într-o expoziție inedită în Beciul cultural al Muzeului din Zalău

Din colecția de peste 12.000 de exemplare de fluturi și gândaci a zălăuanului Takács Adalbert, colecție aflată în grija Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, scarabeul sacru a fost în prim-plan.

E prima expoziție din Beciul cultural al Muzeului din Zalău de acest gen, și deși, așa, ca primă impresie atunci când auzi de gândaci (fie ei și de bălegar), ai putea zice ”ce e așa mare lucru o astfel de expoziție?”, e mare lucru. Îți dai seama de asta atunci când privirea ți se oprește asupra gândacilor uriași care par vii, expuși în prima secție a expoziției. Prima întrebare care îți vine în minte (dacă ai citit cărți ori ai văzut filme legate mumii, piramide secrete și alte ”povești” din Egiptul antic) e: ”Ăștia chiar îi devorau pe cei care le ieșeau în cale?”

Cu întrebarea asta în minte m-am aplecat cât de aproape am putut de Scarabeul sacru, să văd cu ce anume devora ”prada”. Pentru că, în cărți și în filme, valul de scarabei trecea în viteză peste oamenii prinși în cale, iar în urmă rămâneau doar schelete.

Scarabeul sacru a fost un simbol în Egiptul Antic. Pentru a scoate lucrul ăsta în evidență, în a doua secție a expoziției sînt reproduse elemente ale reprezentărilor scarabeului în cadrul credinței mistice egiptene, incluzând amuletele expuse pe pieptul unei mumii, scrierile hieroglifice pe piatră dispuse în coloane verticale, hieroglife pe papirus și o barcă în care apare zeul Khepre, dezvăluind semnificații și simboluri asociate scarabeului. Evident, scarabeul de pe pieptul mumiei e cel mai de efect element. Și, din nou, îți vin în minte întrebări: ”Scarabeii ăștia aveau ceva magic? Ori era ceva legat de cine știe ce blesteme și descântece egiptene legate de viața după moarte, ca să îi țină la distanță pe oameni, departe de piramide și morminte? Și, stai puțin, ăștia-s gândaci de bălegar. Și, atunci, cum de au ajuns să fie un simbol sacru în Egipt?”

Doar răspunsul la ultima întrebare l-am aflat, de la Diana Horvat, entomolog la Muzeul din Zalău, cea care a organizat expoziția de față:

”Scarabul i-a inspirat pe egiptenii antici prin faptul că își împinge sfera de bălegar cu o putere ieșită din comun, având în vedere dimensiunea lui, și prin faptul că femela depune în interiorul sferei oul din care iese următoarea generație. Aceste lucruri i-au inspirat foarte mult pe egiptenii antici și l-au asociat pe scarabeu cu zeul Khepri, zeul soarelui de dimineață. Zeul Khepri era reprezentat în mitologia egipteană cu înfățișare de scarab. Zeul avea nobila sarcină de a da naștere vieții, prin ridicarea discului solar deasupra orizontului, recreând viața în sens mitologic, cu fiecare răsărit”.

Una peste alta, expoziția temporară ”Simbolul sacru al Egiptului Antic – Scarabaeus Sacer” e una care te face să privești gândacii de bălegar nu doar cu ochii mari, ci și prin intermediul imaginației. O expoziție care te poartă prin Egiptul antic, chiar și așa, prin prisma a ceea ce a însemnat scarabeul sacru pentru egipteni, care credeau cu tărie în viața de după moarte.  Da, o expoziție care merită vizitată. Gândacii uriași expuși acolo (și, da, mumia care e foarte bine realizată) nu au cum să nu te impresioneze.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism:

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *