Incompetența sistemului – normalitatea unei societăți anormale

taxe-la-stat“Bă, ăștia-s normali?”, cam asta îți trece prin minte atunci când arunci o privire înspre ceea ce înseamnă societatea românească, unde legislația e făcută de așa natură încât să lase loc de interpretare a legilor în funcție de interese ori de cum îl duce mintea pe unul sau altul. Și se interpretează la greu, de multe ori din interes, dar de cel mai adesea din cauza incompetenței crase și a nivelului intelectual extrem de redus al celor care dau cu legea, de parcă ar fi bici, prin tot ceea ce înseamnă societate. Da, un popor ținut sub teroare – de orice fel ar fi, e mai ușor de controlat. Cel puțin așa cred ei, păpușarii. Rezultatul? Legislația românească găunoasă, din orice domeniu, în loc să fie îmbunătățită, de-a lungul ăstor 25 de ani de “democrație”, a fost doar transformată în minge de ping-pong pentru cei care au pus mâna pe putere la un moment dat, iar incoerențele din conținutul legilor au devenit un fel de armă în mâna diriguitorilor ei, fiind folosită strict în interesul lor. Așa că nici măcar nu mai poți să te miri când vezi că banii care ar trebui să meargă în sănătate – un domeniu vital, de exemplu, merg la serviciile secrete ori să umple și mai mult buzunarele parlamentarilor ori a bulibașilor politici. Cât despre protecția socială, ce poți să mai zici decât un fel de “Dumnezeu cu mila”? Oricum, legea e așa nu pentru că în inteligența lor diabolică cei cu puterea în mână au făcut să fie așa intenționat, ci mai degrabă din prostie, “grație” unei incompetențe crase care domină, la vedere, clasa politică din România. Probabil că așa e peste tot în lume, dar la noi e atât de evidentă, că-ți vine să scuipi non-stop a scârbă.

Oricum, să luăm, ca exemplu, domeniul economic. Ca să supraviețuiască sistemul, e nevoie de taxe, impozite ori plăți de orice fel ar fi, care, din păcate, sînt atât de multe încât cred că și cei care le inventează le-au uitat numărul, în goana lor după încasări la stat. Așa că te mai miri că inspectorii care merg în control au comision din amenzi, un fel de a-i încuraja pe aceștia să găsească nod în papură? Dacă ar exista corectitudine, n-ai zice nimic. Dar oricine lucrează în domeniul ăsta economic știe că nu-i așa, și că amenzile se dau nu pentru a păstra o conduită economică corectă, ci pentru a se face planul la amenzi, iar cei care-s “de-ai casei” sînt lăsați în pace, pe față, nici măcar nu se încearcă să se păstreze o oarecare aparență de imparțialitate. Adică, bine, mergi în control, să te asiguri că nu se fură de la stat. Numai că toate controalele ăstea îi ocolesc, pe față, pe cei care-s înregimentați politic ori pe cei care cotizează acolo unde trebuie. Iar ăștia, pe lângă că nu produc nimic, fură la greu, afacerile lor fiind doar pe hârtie. Și atunci, ca să se facă planul la amenzi, se stă, non-stop, pe capul celor care produc, care, prin plățile la stat, susțin sistemul. Și controalele curg, amenzile la fel, pentru orice fel de chichiță pe care o găsesc inspectorii, chichițe care nu produc nicio pagubă sistemului, dar de care te poți lega, fiindcă așa e sistemul, incompetent.

Ca și cum n-ar fi de ajuns, pe lângă incompetență mai apare și prostia. Adică, tu, sistemul, știi că doar ăia pe care-i tot amendezi te susțin financiar, nu numai pe tine, ci și pe cei pe care-i lași să fure ca-n codru, pentru că așa e ordinul, și tot ălora le pui piedici? Adică, o firmă plătește la stat, să zicem, 100.000 lei taxe și impozite, bani care-ți asigură ție salariul barosan, plus profiturile uriașe ale celor care-s privilegiați politic ori economic. Păi, tu, sistemul, dacă îl omori pe ăla care te ține în viață, tu ce-o să faci după aia, aștepți să apară altul care să producă, ca, mai apoi, să-l omori și pe ăla? Adică îți tai singur craca de sub picioare? Asta ce e, pe lângă incompetență, dacă nu prostie brută? În loc să-l lași să-și vadă de treabă, ba chiar să-l susții, ca să poată să cotizeze în continuare la stat, menținând viu sistemul, tu ce faci? Acționezi împotriva propriului interes? Cât de prost trebuie să fii ca să-ți tai singur craca de sub picioare? În loc să-l susții tu pe ăla care, la rândul lui, te ține în viață și plătește bani mulți, în fiecare lună, la stat, tu îl sufoci, ca să-ți faci planul la amenzi. Și, evident, pentru că ceilalți, care există doar pe hârtie, dar care fac profituri uriașe, n-au de unde să-ți dea, că le dai tu, sistemul, lor, luând de la cei care produc. Un fel de a-ți omorî singura găină din ogradă care face ouă, că restul doar cotcodăcesc. Cât de prost (ori rău intenționat) să fii să nu-ți dai seama de asta? Și-apoi te mai miri că economia nu merge. Asta-i doar prostie, prostia celor care aplică, la ordin și cu ochii închiși, legea, o lege creată din incompetența celor care ani la rând s-au perindat pe la conducerea țării, niciunul dintre aceștia făcând ceva ca să schimbe în bine sistemul, doar consolidând, și mai mult, găurile negre ale legislației societății românești, fiindcă, nu-i așa, dacă ăla de dinainte s-a folosit de legi, tu, ăsta de acum, de ce să n-o faci? Ce, tu ești mai prost?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *