Întâlnire cu Japonia culturală, de la suflet la suflet

zilele_culturii_japoneze__6_zilele_culturii_japoneze__4_

Nu cred că este om care să fi citit Shogun, ori să fi văzut un film cu samurai, și să nu fi devenit fascinat de lumea nouă descoperită acolo. Și, la fel cum se întâmplă între oameni, după ce descoperi o lume nouă, dacă îți place, vrei să o cunoști mai bine. Așa cum s-a întâmplat și azi, 24 iunie, când, cu ocazia Festivalului “Zilele Culturii Japoneze”, de fapt un micro-festival, cei prezenți au avut ocazia să își facă o idee despre ceea ce înseamnă cultura japoneză.

zilele_culturii_japoneze__5_zilele_culturii_japoneze__10_

Cultura – oglinda sufletelor oamenilor

“Eu am vrut că festivalul acesta să fie, așa, ca de la suflet la suflet”, a spus Kawai Katsutaro, fondatorul Cercului „Prietenii Japoniei”, un japonez care trăiește în România de 20 de ani, și care, spune el, este fascinat de cultura românească. “Cultura este oglinda sufletelor oamenilor, eu așa cred”, a continuat japonezul clujean, spunând, cu un accent ardelenesc, că de asta a venit la Zălau, să le dezvăluie și zălăuanilor, la fel cum a făcut-o în toată țara, o parte, e drept, minusculă, din cultura japoneză. Și pentru asta a adus o parte (15-20%) din lucrările de artă tradițională japoneză expuse în cadrul Cercului „Prietenii Japoniei” din Cluj, și le-a expus la Muzeul de Artă “Ioan Sima” din Zalău. Flancat de trei tineri îmbrăcați în kimono-uri de vară – Yukata, cu modestia și bunul-simț specifice poporului japonez, Kawai Katsutaro a spus că ar trebui ca oamenii, chiar copii fiind, să fie mândri de patria lor, și bucuroși când pot să cunoască patria altora. O lecție, scurtă, la fel ca un haiku, de bun-simț.

zilele_culturii_japoneze__7_zilele_culturii_japoneze__9_

Scurtă incursiune în cultura japoneză

În cele două săli ale muzeului, obiectele de artă, pictură și grafică tradițională japoneză au deschis o ușă către Țara Soarelui Răsare pentru toți cei care și-au dorit vreodată să ajungă acolo: Momotaro, cel mai cunoscut erou din folclorul japonez; un tablou cu Muntele Fuji, care cu forma sa conică perfectă a devenit unul dintre simbolurile cele mai reprezentative ale Japoniei; îmbăcăminte tradițională japoneză; figurine de ceramică; origami – figurine și jucării din hârtie în toate formele și culorile etc. Toate relevând o parte minusculă din spiritul nipon, dar îndeajuns încât să te facă să vrei mai mult.

E adevărat, poate nu o să ajungi niciodată în Japonia, însă poți face un prim pas în a cunoaște cultura japoneză și să treci pragul expoziției, care va fi deschisă publicului până în 4 iulie. Ori, dacă vrei, poți fii japonez pentru o zi, mâine, 25 iunie, când poți să participi la atelierul Kitsuke, având, astfel, experiența îmbrăcării Kimono-ului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *