Jocul de-a democrația nu e democrație

multimeMotto: “Dacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm”. Mark Twain

În sfârșit, după câțiva ani în care s-a încercat răsturnarea unui guvern, pentru că nu era cel care convenea sistemului, s-a reușit, și încă cu surle și trâmbițe. Folosindu-se de naivitatea celor care au ieșit în stradă, cu intenții curate, slujbașii sistemului, cei a căror menire e exact de a manevra înspre direcția dorită orice manifestație de stradă, și-au îndeplinit misiunea. Apoi strada s-a golit, iar victimele evenimentului tragic din Clubul Colectiv au fost uitate, chiar dacă, inițial, pentru asta s-a ieșit în stradă. Trist.

Cu ceva timp înainte de dezastrul din Colectiv, un lucrător din presă, evident, apropiat președintelui, un fel de lacheu mediatic, a anunțat că România o să aibă un premier tehnocrat, și anume Dacian Cioloș. Iar asta nu pentru a informa oamenii, ci din dorința de a arăta cine e el, cât de tare o să fie după ce o să se confirme ce a spus, dându-se, și dând de gol sistemul, doar din dorința impotentului de a arăta că este potent. Acuma, n-ai cum să nu te întrebi: dacă la Bruxelles s-a știut încă de atunci cine o să fie prim-ministru, în condițiile în care guvernul părea că e imposibil a fi schimbat cu unul obedient sistemului, s-a știut și despre evenimentul care o să pornească toată tărășenia asta? S-a știut despre Colectiv? Ori o fi fost lacheul mediatic ceva medium? Coincidențe există, dar în cazul ăsta, “coincidența” parcă ceva miroase urât.

Sălăjenii lucrători în presă, și nu numai, s-au umflat în pene: unul de-al lor, cică, e prim-ministru. Și, deci, Periceiul e singura comună care a dat doi prim-miniștri, respectiv Iuliu Maniu și Dacian Cioloș. Cu care, nu-i așa, ne mândrim. Voi sînteți proști? Să-l pui laolaltă pe Maniu cu Cioloș? Adică Maniu, omul politic cu coloana vertebrală dreaptă, cel care s-a luptat, la vremea respectivă, cu sistemul, refuzând să i se afilieze și, astfel, să devină un simplu pion în mașinăria celor care trag sforile, e egal cu Cioloș? Adică el, Maniu, care a fost printre puținii care a vrut să facă ceva pentru țara asta, și pătimind pentru asta, e la fel ca Cioloș, omul sistemului, sistem care nu dă doi bani pe omul de rând, interesul fiind cu totul altul decât bunăstarea cetățeanului? Cât de lipsit de conștiință să fii să poți face așa ceva?

Hitler a pus mâna pe putere într-un fel (doar o coincidență) care seamănă cu ceea ce se petrece acum, în România, când oamenii sînt manipulați în a cere dizolvarea parlamentului, singura entitate politică care ar putea să mai păstreze o oarecare aparență de democrație. Da, cei mai mulți politicieni sînt corupți, o masă de oameni cu interese meschine. Dar, așa cum sînt, sînt aleși, cel puțin aparent, de  cetățeni. Iar democrația asta înseamnă, forma de guvernare în care supremația aparține poporului, sigur, prin reprezentanții aleși. Sistemul încearcă să convingă poporul că asta e ceea ce trebuie să se întâmple, că asta vor toți, nu doar acea minoritate foarte vocală din stradă. Iar conștiința colectivă, masă de manevră pentru sistem, nici măcar nu se întreabă dacă asta vrea. I se spune să strige ceva, asta strigă. Ca exemplu, într-o emisiune de televiziune, o tânără a spus că nu se simte reprezentată de cel ales în colegiul ei. Moderatorul a întrebat-o dacă știe cine a fost ales în colegiul respectiv. Evident, n-a știut răspunsul, dar a ținut să sublinieze că, totuși, chiar dacă nu știe despre cine e vorba, ea nu se simte reprezentată de acel politician. Iar ăsta e doar un exemplu despre cât de eficient e sistemul, ori despre cât de naivi, ca să nu zic proști, sînt pionii de manevră. Și, la fel ca ei, și cei înregimentați, într-un fel sau altul, în politică. Cei care se fac că nu văd că ceva e putred în propria ogradă, doar din dorința de a fi folositor celor “ai lui”.

Așa cum creierul primește informații de la ambii ochi, dar folosește doar informațiile care, pentru moment, i se par importante, așa și cu aplaudacii, înregimentații din taberele adverse, primesc informații, văd ceea ce se întâmplă, și chiar dacă își dau seama că e greșit, dacă e în folosul partidului, al sistemului din care fac parte, se fac că nu văd, băgând mizeria sub preș, important e să servească interesului de clan social. Însă istoria se repetă, și, de-a lungul timpului, cei care au servit sistemul, la un moment dat, pentru că au știut prea multe, au devenit victima acestuia. Dar și asta e doar o informație de băgat sub preș. Important e să convingă oamenii că ceea ce spun ei că e bine, e, de fapt, ceea ce vor ei înșiși, pionii de manevră.

Iar asta nu e democrație. E doar un joc de-a democrația, un joc cu multe victime colaterale, în care spiritul de turmă e podiumul pe care se urcă sistemul, folosindu-se de slugile sale umile, fără conștiință, cei care au învățat turma să strige la unison, ori de câte ori e nevoie: “Huuuoooo!”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *