Luiza Mitu. Amirala Noir. Cea mai frumoasă lansare de carte la care n-am fost. Sau la care am fost altfel

Luiza spune că ceilalți zic despre ea că e introvertită. Și poate că e introvertită, dacă o privești cu ochii și o asculți cu urechile. Însă, dacă-ți lași sufletul să-i iasă în întâmpinare (pentru că Luiza ți se arată în primul rând cu sufletul), o să vezi că Luiza e o carte deschisă. Una frumoasă, pe care o descoperi mai ales din felul în sunt așezate cuvintele, un fel de tablou care se completează pe sine după fiecare destăinuire. Atâta tot că e scrisă altfel, iar ca să o poți citi ai nevoie de suflet. Nimic altceva. Doar suflet. E așa cum spune ea, în deschiderea neconcertului Blana con dios. Starea 23 a lui Sergiu – CORBU: pregătește-te să simți altfel.

Da, a fost cea mai frumoasă lansare de carte la care n-am fost. Sau la care am fost altfel (asta pentru că lansarea a fost on-line, duminică, 3 mai 2020). Cât despre cum a fost realizat evenimentul, o parafrazez pe Daniela Micu, cea care a invitată on-line la lansare alături de Cosmin Dragoste, Nicolae Marinescu, Sergiu CORBU Boldor, Petrișor Militaru: ”Genial tot conceptul regizoral!”

Și pentru că nimeni nu știe mai bine despre cum s-a născut cartea asta, o las pe Amirala și pe Luiza să vă spună ce și cum:

” Amirala Noir: Luiza Mitu. O introvertită. Pretinde că m-a scris. Nu m-a scris. M-a ținut 7 ani într-o cameră centrală. Cică acolo e sufletul. S-o creadă ea, Luiza Mitu. Ce-a vrut, Dumnezeu știe…

Luiza Mitu: Vă dați seama că am emoții, nici nu știu ce să vă transmit acum. Cartea a luat naștere așa cum a luat:  organic. Știți cum e, când crești ceva organic trebuie să aștepți să iasă la suprafață atunci când vrea. Într-adevăr, există o cameră centrală, pe care fiecare dintre noi o avem în interior. Doar că unii știu, alții nu știu de existența ei. La mine această cameră centrală a ieșit la suprafață după 7 ani de zile. Mi-a fost teamă. Și ca să pot să ajung să vă transmit niște lucruri de acolo, din camera centrală, am avut nevoie de două voci: o voce masculină și o voce feminină. Prietenii îmi zic că sunt o introvertită. Mie, acum, mi-e foarte greu să vă transmit ceva. De aia o să încerc să nu vă transmit nimic. Amirala e mai șmecheră, ea își alege calea șmecherului și o să facă fix ce eu nu pot să fac: să încerc să fiu supernaturală, să vă transmit ce am de transmis și să încheg câteva idei bune. Dar dacă nu ajung în camera centrală, să văd ce-i cu mine și cu lumea asta, nu pot decât inventându-mi tot felul de personaje, care la un moment dat devin mai vii decât mine, mai vii decât voi și o să vă învețe ele ce au să vă învețe. Dar, mare grijă. S-ar putea să fie bine, s-ar putea să nu fie bine. Acuma, să vedem ce se întâmplă.”

Înger păzitor…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *