O mână de ajutor, un gest care să arate că îți pasă înseamnă enorm pentru cei aflați la nevoie

Pentru foarte mulți dintre dintre noi e greu de crezut că sunt oameni care nu au ce mânca. Și nu pentru că, așa cum mulți întind degetul acuzator, nu vor să muncească. Nu. Sunt foarte multe cazuri în care unii nu pot, fizic, să lucreze, pentru că au un handicap, la fel cum sunt mulți care, deși vor să muncească, nu sunt angajați, pentru că sunt din acea parte a societății care e dată la o parte – săracii. Ba, mai mult, de multe ori oamenii ăștia sunt priviți cu dispreț, deși ei își doresc să poată trăi, cu atâta demnitate cât le permite viața, decent. O decență care înseamnă, de prea multe ori, să ai ce pune pe masă.

Ghiță e un om respectuos, politicos, care, fără doar și poate, își iubește familia, își iubește fetița care de ziua ei a primit cadou un corn cu ciocolată  și o sticlă cu suc, și astea pentru că atâția bani am avut să îi dau atunci când, cu ochii în pământ, mi i-a cerut. Mi i-a cerut nu pentru că cerșește, ci pentru că și-a dorit să îi poată lua un cadou fetiței lui.

Azi l-am întâlnit din nou, după multă vreme. Bucuria de pe fața lui, atunci când m-a văzut, a fost una atât de evidentă, încât aproape că nu mai era nevoie de cuvinte. Pentru că știe că, atât cât pot, îl ajut de fiecare dată. La fel, de fiecare dată când ne întâlnim, mă întreabă despre cum o duc, apoi, privindu-mă direct, sincer, cu un bun-simț care nu are a face nimic cu cerșetoria, îmi spune despre ce e vorba:

”O, ce bine că ne întâlnim. Ce face mama? E bine? Mă bucur. Cum o mai duceți?”

Îi răspund de fiecare dată, știu că ăsta e felul lui de a mă face să-l văd, să-i văd lumea în care trăiește, o lume în care a trăi de pe o zi pe alta e realitatea de fiecare zi (oricât de greu le-ar veni să creadă unora pentru care a da clic pe o aplicație e însăși sensul vieții).

”Știți… Vă zic direct. N-avem ce mânca. Și, cu vremurile ăstea, e și mai rău. Fetița? Fetița e mai bine acum…”

N-avem ce mânca… I-am dat 12 lei, atâta câți mi-au rămas după ce am luat din piață niște verdețuri.

Îl cheamă Ghiță. Un om simplu, decent, cu bun-simț, dar care s-a născut în lumea de la margine de lume.

Numărul lui de telefon e 0757391378. Cei care vreți și puteți să-l ajutați, sunați-l. Tot ce își dorește omul ăsta e să poată trăi decent, să poată să-i ofere fetiței lui o viață decentă. Atât.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *