O oază artistică și culturală, Moara Artiștilor își deschide porțile comunității, cu sunete, idei, imagini și emoții. Primul pas, Moara cu sunet

Pe Darius Prodan când îl apucă, îl apucă. După ce a pus Zalăul pe harta României cu festivalele de teatru de la Curtea Artiștilor, acum vrea să transforme Moara Artiștilor într-un loc de artă, de cultură al comunității. N-a dat sfoară în țară cu ”fii atentă, lume, ce vreau io să fac!”, ci a lucrat mai mult în liniște, văzându-și de treabă. Și n-ai cum să nu apreciezi asta, mai ales într-o lume în care ”Lume, lume, fii atentă la mine!” a devenit un lait motiv al existenței sociale a prea multor oameni.

”Gata! Am terminat!”, mi-a scris într-un mesaj, acum câteva zile. ”Te aștept în vizită, când ai timp.” Și mi-a trimis câteva poze cu studioul numit Moara cu sunet. Un studio care a fost făcut la modul profesionist, și care se vrea a fi un loc unde actul de creație să fie la el acasă pentru oricine vrea, un loc deschis întregii comunități.

Evident, mi-am făcut timp și am fost să văd și să îmi spună ce a făcut acolo. Și de ce. Și cum. Și când.

– Darius, înainte să îmi spui ce și cum, zi-mi un lucru: când vrei să inaugurezi studioul?

– Sperăm ca undeva la începutul lui aprilie. Studioul e aproape gata. În momentul de față sîntem în stadiul ultimelor amenajări, mici reglaje, montări de scule.

– Bun. Dar de ce Moară?

– Aici e fostă moară, de pe strada Morii. De asta am păstrat numele. Și e și o chestie de Don Quijote.

– Darius, în general cultura e Don Quijote. Acuma, că lumea nu mai știe, sau prea puțini știu, cine e Don Quijote, asta-i altă treabă.

– Și-apoi, Călin, am păstrat ideea de moară pentru că și asta-i o chestie care macină. Dar și trebuie să te macine, ca să macini.

M-am uitat la el lung. Câtă lume spune asta? Câți oameni își dau seama de asta? Răspunsul e simplu: cei cărora le pasă cu adevărat de ceea ce fac. Iar când ceea ce fac e legat de actul de creație, de cultură, cu atât mai mult.

– Nu prea cunosc istoria locului, dar aici, din câte știu, se depozitau grâne.

– Iar acum se depozitează artă și cultură…

– Păi, dacă aici și-a găsit locul. Până la urmă, bine că și-i l-a găsit.

– Cui se adresează Moara cu sunet? Adică se vrea a fi un loc al vostru, al artiștilor care vin aici la evenimente, sau al tuturor celor care au nevoie de un studio de înregistrări? Și, stai așa, ca să încep cu voi. Ce anume o să faceți la Moara cu sunet?

– În primul rând, vrem să facem producție de teatru radiofonic. Apoi performance-uri, mici musical-uri, povești pentru copii, chiar audiobook-uri. Și trebuie să-i dăm și o dimensiune sustenabilă. Și, da, vrem să intrăm chiar și în zona de dublaje, de ce nu?

–  Deci tu vrei ca Moara cu sunet să fie un loc de producție profesionist. Asta înseamnă și muzică. Bun. Zi-mi cine poate veni la Moara cu sunet?

– Oricine vrea să înregistreze. Toate sînt gândite. Au două valențe. Cea a lucrului pentru amorul artei și valența lucrului care va susține la un moment dat Moara. Nu te poți baza doar pe sponsori un proiect întreg. Ceea ce ne dorim cu adevărat este să fim independenți din toate punctele de vedere.

– Adică, cu alte cuvinte, vrei ca Moara să se autosusțină, să eficientizezi locul din punct de vedere financiar.

 – Da. Nu vrem să depindem de finanțări de la stat, pentru că asta, în timp, știi ce presupune. Dacă partea de teatru radiofonic, de exemplu, are slabe șanse să aducă venituri, activitățile de aici vor fi susținute de cei care vor să vină aici și să înregistreze.

– Asta înseamnă că vrei să dotezi studioul atât cu aparatură, cât și cu instrumente muzicale? Că, până la urmă, cam asta înseamnă un studio cu adevărat profesionist.

– Da, și una și alta.

– Are proiectul ăsta un final, ori e doar începutul?

– La finalul proiectului o să fie doar începutul. Până la urmă o să fie un spațiu al comunității, în care orice artist să se simtă ca acasă.

– Și ”acasă” asta are și un program, ori va fi deschis oricând are cineva nevoie?

– Nu o să fie ca și cum la ora ”x” se închide. Moara este, practic, o oază artistică și culturală care ne dorim să fie deschisă tot timpul. Sigur că noi îl vom gestiona, dar va fi un spațiu al comunității. Avem nevoie. Avem nevoie de o galerie de artă, de o librărie, de un studio profesionist, de un loc de întâlnire pentru oameni, un loc unde să facem cursuri pentru copii. Avem nevoie de o sală de teatru.

Avem nevoie… Da, avem nevoie de cultură. Avem nevoie de artă. Darius a arătat că se poate. Trebuie doar ca atunci când vrei să faci ceva, să te încăpățânezi și să nu renunți, chiar dacă uneori pare o luptă cu morile de vânt.


2 thoughts on “O oază artistică și culturală, Moara Artiștilor își deschide porțile comunității, cu sunete, idei, imagini și emoții. Primul pas, Moara cu sunet

  1. Admirabila curaj si dedicatie cu care si-a deschis Moara Artistilor un loc generos si prietenesc pentru creatie si inovatie ne fac sa ne bucuram ca exista oameni care vor sa imbunatateasca locul in care traim prin cultura si arta. Efortul lui Darius Prodan este, nesabuinta, unul dintre acele lucruri care ne apropie mai mult de acea lume care vedem in culori si da, in Sunet.

  2. Prima este hoina, unde oamenii isi aduc copiii, cumparavafe, vin cu instrumente pe care le stiu, dar si cu instrumente pe care nu le stiu si vor sa vina sa se joace. Apoi, seara, e locul de intalnire al artistilor si regizorilor care vin sa faca performante, spectacole sau sa produca. Datorita acusticii si locului in sine, Moara cu sunet se preteaza la orice. Si e un loc feminin, cu multe plante, in mijlocul bucurestenilor, care se vor simti siguri si in siguranta.

    Minunat, Darius, exact asa cum te stim. Acest studiou are inca de-acum energia ta, dar si a tuturor acelora care s-au implicat in aceasta initiativa. E un lucru demn de admirat si swomit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *