Oamenii faini de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Am intrat prima dată pe poarta muzeului acum mulți, mulți ani, când, pe unul dintre holuri mi s-a pus la gât cravata roșie de pionier. Habar n-aveam ce înseamnă să fii pionier, și nici nu mă interesa, eram prea ocupat să-mi trăiesc copilăria, însă ăsta a fost primul meu contact cu muzeul. Evident, n-a însemnat mare lucru. Adică nu a fost nimic care să mă facă să zic: ”Ooau, vreau să mai vin aici”. Era doar o clădire ca oricare alta.

Au trecut mulți ani până am intrat, din nou, pe poarta muzeului. De data în calitate de jurnalist, ca să văd despre ce e vorba, ce înseamnă și cum arată Muzeul din Zalău. Asta mai ales pentru că văzusem câteva muzee din țară și străinătate, și, sincer, ceea ce am văzut acolo mi-a stârnit curiozitatea să vreau să văd și mai mult. Și deși chiar nu mă așteptam, muzeul pe care l-am descoperit la Zalău, felul în care au regândit imaginea muzeului cei care lucrează acolo, a fost o surpriză, una foarte plăcută. Apoi, că tot mi s-a deschis apetitul, am fost prezent la foarte multe dintre evenimentele organizate acolo. Nu la toate, că așa a fost să fie.

Fiind prezent, din curiozitate și pentru că așa am vrut, nu pentru că aș fi fost obligat de fișa postului (chiar nu-i cazul), la atât de multe activități, am început să văd adevărata față a muzeului. Am descoperit acel element care a reușit să transforme o clădire, fie aceasta chiar și muzeu, în cu totul altceva, un loc unde să vrei să mergi, un fel de manual multidimensional al cunoașterii: oamenii. Și când zic oameni, mă refer la cei care lucrează acolo. Oameni pe care i-am descoperit fiind atent și dincolo de aparențe, de imaginea instituționalizată, dincolo chiar de imaginea de amfitrioni ai evenimentelor organizate de fiecare în parte. Ori dincolo de munca de teren ori munca de cercetare. Ba chiar și dincolo de inovație. Și dacă, azi, muzeul e ”o lume” unde îți dorești să mergi, să o descoperi, se datorează lor, oamenilor de la muzeu.

În 15 mai, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău împlinește 69 de ani de existență.

La mulți ani, oameni faini de la Muzeu!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *