Păpușile, în prim-plan la muzeu, în expoziția ,,Universul păpușilor – între joc și marcă identitară”. O expoziție specială prin mesaj

O expoziție specială, care are în prim-plan păpușile, a adunat laolaltă atât 14 păpuși realizate de Elena Orbocea din Tulcea, ce prezintă etniile din Dobrogea și care au costume inspirate din portul tradițional cu elemente stilizate după un concept original, cât și zeci de păpuși colecționate de sălăjeanca Patricia Toma. O expoziție care, așa cum spune Corina Bejinariu, managerul Muzeului din Zalău, e specială prin mesajul transmis: ”Chiar dacă astăzi nu mai expunem piesele de patrimoniu din colecțiile noastre, ne dorim să avem asemenea ocazii care să nu ne trimită doar la valorificarea patrimoniului nostru. E o expoziție specială prin mesaj, prin ceea ce-și propune să valorifice.”

Cum au ajuns, însă, în aceeași expoziție  Maria (româncă dobrogeancă), Chira (aromâncă), Varvara (lipoveancă), Milena (bulgăroaică), Ana (ucraineancă), Canan (turcoaică), Serin (tătăroaică), Anaid (armeancă), Aris (grec), Elsa (nemțoaică), Istvan (maghiar), Florea (romă), Aaron (evreu) și Marco (italian), păpuși realizate în Tulcea, și cele câteva zeci de păpuși colecționate, în Sălaj, de către Patricia Toma, se datorează arheologului Horea Pop, cel care a avut ideea unei astfel de expoziții:”Aș fi vrut să facem o expoziție despre păpușile dacice, doar că Sălajul are doar două. Și mi-am amintit de colega mea, din anii ’90, Elena, pe care am descoperit-o că face astfel de păpuși. Pe urmă, am descoperit că Patricia, sălăjeancă de-a noastră, colecționează păpuși.”

Așa, ca și concept, o expoziție cu și despre păpuși poate că nu suscită cine știe ce interes. Adică, ce-ar putea fi de văzut într-o astfel de expoziție? Însă expoziția e una care merită vizitată. Din mai multe motive.

O parte a expoziției e un fel de centru multietnic, multicultural, cele 14 păpuși realizate de Elena Orbocea reușind să contureze o lume în care 14 etnii se completează una pe cealaltă, într-un mod firesc și multilateral. Plus că cele 14 păpuși sunt foarte bine realizate, de la portul popular specific fiecărei etnii, la, mai ales, expresivitatea fiecărei păpuși în parte, o expresivitate care e rodul pasiunii autoarei.

”Am pus multă pasiune în realizarea acestor păpuși. Am început cu partea de documentare, foarte serios, am pornit de la zero. Păpușile sunt produse unicat, de la armătura de sârmă, până la ultimul detaliu de broderie, sunt executate manual. Am vrut prin ele să-mi exprim dragostea față de lumea în care m-am născut, pentru că pe mine mă mișcă foarte tare armonia dintre etniile noastre. Sărbătorim împreună și sărbătorile religioase, și zilele de naștere, și am vrut să unesc toate etniile”, a rezumat Elena Orbocea, în câteva cuvinte, partea ei de expoziție.

Cealaltă parte a expoziției vorbește despre jocul copilăriei Patriciei și despre dorința de a păstra jocul ăsta și în lumea oamenilor mari: ,,Întotdeauna am iubit păpușile. Fiind unicul copil, îmi conturam un Univers al meu, perfect, împreună cu păpușile mele. Cream povești în care totul era posibil, prin care aveam capacitatea de a mă deconecta de lumea înconjurătoare și a fi cine îmi doream eu, în lumea mea, pentru câteva momente, ore… Prima păpușă de porțelan am cumpărat-o dintr-un “vide grenier” prin 2011, un asemenea târg în care oamenii își vând lucrurile de care nu mai au nevoie de prin poduri. Acela a fost începutul, nu mi-aș fi imaginat că voi ajunge să am atât de multe păpuși în cameră încât să nu am unde să așez nimic altceva. În momentul de față, din întreaga colecție pe care o am acasă, în Marin, fac parte aproape 110 domnișoare de porțelan: balerine, mirese, contese, țărăncuțe etc.“

110 păpuși de porțelan așezate într-o cameră, cea a Patriciei. Deși au fost mai multe, dar, pentru că Mariei Toma, mama Patriciei, îi place să facă daruri, atâtea au mai rămas.

Universul păpușilor de la Muzeul din Zalău, Galeria de Artă ,,Ioan Sima”, va rămâne deschis publicului până în 10 aprilie, de marți până duminică, între orele 9 – 17.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *