Pentru 0,01 euro, Banca Comercială Română îşi hărţuieşte clienţii

bcrÎn ziua de astăzi e greu chiar şi să-ţi imaginezi viaţa fără bănci, şi asta deoarece, cum-necum, aceşti cămătari moderni legali au ajuns să fie instituţionalizaţi – că vorbim de împrumuturi ori salarii ori pensii. Toate se fac prin intermediul băncilor, care au dat lovitura de graţie băgând pe gât oamenilor (cu largul lor concurs) cardurile, aşa că, dacă nu curge, picură, chiar şi să-ţi verifici contul înseamnă un comision pe care-l plăteşti băncilor.
Am ajuns client al Băncii Comerciale Române printr-un concurs de împrejurări. Cineva m-a rugat să fac un împrumut ca să-l ajut, pentru că el nu putea să facă asta, şi, cum de multe ori mi s-a spus, când vine vorba să fiu bun, sunt un prost. Evident, celălalt n-a mai plătit, aşa că am rămas cu datoriile pe cap. Şi, uite aşa, mi-am leghat ghiuleaua de picior, care, pe zi ce trece, trage tot mai greu, iar asta, în primul rând, din cauza politicii antiumane a băncii, a băncilor în general, dar BCR e, de departe, cea mai agresivă şi cu un grad al nesimţirii dus la extrem.

Hărţuire cu telefonul. Sau scrisoarea

Am primit un telefon. “Alo, de la BCR Bucureşti vă sun. Aveţi o restanţă de plătit.” Apoi am primit o scrisoare. Tot de la ăia. Care mă informa despre aceeaşi restanţă şi care îmi aducea la cunoştinţă că dacă nu fac cum îmi zic ei, mă raportează la nu ştiu ce birou de credite şi e nasol. Apoi am fost sunat pe telefonul fix, şi au vorbit cu părinţii mei, iar, fiindcă eu nu am fost acolo, mi s-a transmis să-i sun eu înapoi. După câteva zile, am primit un alt telefon, tot de la BCR Bucureşti, dar altă persoană de data asta, care mă anunţa acelaşi lucru, apoi mi-a impus ca, în următoarele zile, să merg să plătesc acea restanţă. Şi, ca să n-o mai lungesc, ştiţi pentru ce sumă am fost interpelat, hărţuit şi somat? Pentru 0,01 euro. Adică patru (4) bani. Adică nimic. Toată tevatura asta, pentru nimic. Dar care, pe ei, pe ăştia de îşi zic bancheri, îi costă mult mult mai mult să te hărţuiască. Şi, totuşi, o fac. Iar mulţi nici măcar nu se întreabă de ce, ci merg repede, cuminţi, să plătească datoria, fiindcă, nu-i aşa, dacă au sunat de la Bucureşti…

Putoarea vine de la “centrală”

Am fost la BCR Zalău, să cer explicaţii pentru situaţia asta şi să fac nişte sesizări pentru nişte lucruri mult mai grave ca cel de faţă, care fac obiectul unei anchete jurnalistice aflată în desfăşurare şi care, odată finalizată, va fi adusă la cunoştinţa cititorilor. Acuma, mă aşteptam la o reacţie agresivă şi nesimţită, însă, spre surprinderea mea, responsabilul agenţiei în relaţiile cu publicul a fost chiar comunicativ şi cooperant, încercând să găsească, atât cât îi permitea fişa postului, o cale de rezolvare. Aşa că am întrebat de ce se întâmplă toate astea şi de la cine vin. Răspuns: de la centrală.
De mult prea mulţi ani, cei de la “centrală”, indiferent de domeniu, după ce au dat din coate, ba nu, din plicuri cu bani sau din fund, ca să se cocoaţe într-o funcţie la vreo centrală din asta, obişnuiţi să se ploconească lumea în faţa lor, fiindcă sună de la comenduire, te iau de sus cu nişte aere de parcă ei ar fi inventat spermatozoizii, şi, vezi, Doamne, fără ei ar fi nasol pe lumea asta. Pe mine, manelizarea de centrală cu aere la purtător nu mă impresionează chiar deloc, aşa că i-am luat la întrebări şi le-am cerut explicaţii. Neavând explicaţii, după încercarea nereuşită de a mă intimida, au tot scăldat-o cum că datoria e datorie, apoi au închis telefonul. N-am mai apucat să întreb la telefon, dar pun aici întrebarea: Cum e posibil să ai datorie 0,01 euro? Adică din, să zicem, 50 de euro rată, plătită în euro, cum poate să rămână o restanţă de 0,01, având în vedere că tu ai dat o bancnotă de 50? De unde le scot, de unde inventează restanţele, dobânzile ăstea penalizatoare? Şi cât de prost să fii să nu-ţi dai seama că ceea ce cheltui pe toată hărţuiala asta e mult mai mult decât restanţa în sine? Adică nu-i interesează profitul? Dacă nu, asta înseamnă că fac toate astea din nesimţire, din lipsa totală de respect faţă de cei care le umplu buzunarele cu bani.

Atitudine. Voce comună. Şi atunci s-ar schimba lucrurile

Chiar când eram la bancă, sesizând problema de faţă, o altă persoană a venit, exact cu aceeaşi situaţie, dar cu o sumă mult mai mare restanţă – 0,06 euro. Vreo 30 de bani. Exasperată de scrisorile care apar regulat, fără temei, femeia, cândva angajată tocmai a BCR, şi-a vărsat năduful: “Şi eu am lucrat aici, dar atunci aşa ceva nu era posibil. Nu se poate aşa ceva… De unde restanţele ăstea? Vă rog, faceţi ceva să nu se mai repete.” Dar, din păcate, se va mai repeta. Iar asta fiindcă foarte puţini sunt cei care ridică vocea şi care cer explicaţii, pentru că românii, de-a lungul timpului, au fost învăţaţi să plece umili capul. Şi exact pe asta se bazează şi cei care au ajuns să controleze lumea asta care pute tot mai tare. Şi te calcă în picioare cu scârbă. Fiindcă le permiţi. Însă, de-a lungul istoriei, s-a dovedit că atunci când sunt destul de mulţi cei care ridică vocea şi iau atitudiune, umflaţii, boierii, indiferent de ce nume ar purta sau ce titulaturi şi-ar acorda, o iau la fugă, ducându-şi rahatul cu ei.
Deocamdată pute.


3 thoughts on “Pentru 0,01 euro, Banca Comercială Română îşi hărţuieşte clienţii

 1. D-voastra cititi printre randuri. Nu discutam despre faptul ca a-ti platit in plus, stimabile domn, sau ce ati platit pana acum (comisioane,dobanzi etc) ci v-am motivat de ce a procedat banca asa si anume cum am spus mai sus ca banca este obligata datorita aceste mici datorii , banca sa creeze provizioane luand in calcul INTREGUL SOLD AL CREDITULUI si a dobanzilor aferente. e o reglementare facuta de BNR. Traim in Romania si ne supunem regulilor chiar daca ne convine sau nu.
  Multumesc pentru sfatul oferit, apreciez perspicacitatea d-voastra, dar stiu mai bine ce am de facut. Si cu toate acestea avand in vedere limbajul folosit de catre dumneavoastra, nu imi permit sa va spun sa va reorientati profesional sau sa faceti altceva. Daca nu intelegeti sau mai rau intelegeti altceva gresit din meseria pe care o practica altcineva, nu mai aruncati cu pietre in ceilalti. Nu de alta, dar nu e deontologic nu?
  O zi buna!

 2. Din intamplare am dat peste acest articol si din cate imi dau seama d-voastra a-ti avut restante si inseamna ca e o penalizare, ceea ce nu cred ca e o informatie eroanta. Intamplarea face sa lucrez in contabilitate. si conf Regulamentului B.N.R. nr.3/2009 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit – banca este obligata datorita aceste mici datorii , banca sa creeze provizioane luand in calcul intregul sold al creditului si a dobanzilor aferente. Mai pe scurt, indiferent de restanta banca pierde nu doar 0,01 eur ci intregul credit care il datorati bancii. Deci ei nu consuma bani pe scrisori si telefoane doar pentru suma aceasta, si nu in ultimul rand cu 15 zile inainte de a raporta clientii restanti la Biroul de credit, institutiile participante au obligatia sa ii notifice in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail cu privire la intarzierea de plata si la intentia de a transmite datele catre Biroul de Credit. Mentionez ca nu lucrez la BCR sau vreo alta institutie de credit, dar m-a frapat faptul ca d-voastra ca jurnalist dezinformati si in loc sa analizati inainte faptele aruncati cu noroi in stanga si in dreapta in cei care isi fac treaba. Foarte frumos si bine punctat: deocamndata pute!

  1. Din câte vă dați seama… De unde v-ați dat seama? Din experiența contabilicească? Că, dacă-i așa, ar fi bine să vă reorientați profesional. Nu numai că n-am avut restamță, dar am plătit, în fiecare lună, între 5 și 15 euro în plus. Și cum naiba să piardă banca creditul pentru 0,01 euro? Că doar ratele se plătesc în continuare. Unde e pierderea? În comisioanele uriașe pe care le plătesc pe lângă dobândă?
   Cât despre putoare, dacă v-ați dat seama că pute, tot ce trebuie să faceți e să deschideți geamul. Apoi, mai citiți o dată comentariul dumneavoastră, și, dacă pute în continuare, trageți apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *