Pixels for Heritage, un proiect născut din dorința de a conserva și promova patrimoniul sălăjean. Din respect față de istorie

”E un proiect născut dintr-o idee, din pasiune, din pricepere și mai ales din faptul că ne dorim colaboratori, parteneri care să vină și ei cu pricepere, competența lor, și să ne sprijine în efortul nostru de promovare a patrimoniului sălăjean. Toată această idee a început să se cristalizeze frumos cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului”, a subliniat Corina Bejinariu, managerul Muzeului din Zalău, în deschiderea conferinței de presă care a avut ca subiect proiectul Pixels for Heritage.

Un proiect născut dintr-o idee… Pentru cei mai mulți, sintagma ”născut dintr-o idee” e mai mult decât suficientă, starea asta de fapt ducând, mai apoi, la însușirea acelei idei, a materializării acelei idei, de către persoane care își dau seama că acel ceva le poate cosmetiza propria imagine, dar care nu au făcut nimic pentru ca acea idee nu doar să existe, dar mai ales să se materializeze. Iar cazuri de acest gen sunt mult prea multe.

La temelia oricărei idei se află o persoană. Și ține de bun-simț, de respect să îi dai credit acelei persoane. Ideea acestui proiect a avut-o Horațiu Cociș, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, un proiect care-și propune salvarea digitală a monumentelor sălăjene, a căror situație, în cele mai multe cazuri, e dezastruoasă. O salvare digitală care, se pare, e singura șansă pentru ca multe din aceste monumente să fie cunoscute de publicul larg, să rămână, astfel, în istorie. Fie ea și una virtuală.

”Noi ne dorim ca acest proiect să aibă și o componentă de sensibilizare a publicului, și dincolo de publicul larg de sensibilizare a autorităților ce dețin în proprietate asemenea monumente. Fac sublinierea că este fundamental greșit să atribuim o componentă etnică patrimoniului”, a spus Corina Bejinariu. Iar asta pentru că, cel puțin în cazul monumentului de la Treznea, nu se mai poate face nimic, tocmai din cauza acestei componente etnice.

Primele rezultate ale proiectului vor fi prezentate publicului, ori cel puțin așa se intenționează, de Zilele Europene ale Patrimoniului, care se vor celebra, anul acesta, pe 14 septembrie. Astfel, cei de la Muzeul din Zalău propun a atlfel de lectură a patrimoniului cultural, prin intermediul tehnicilor moderne, tot ceea ce se va face în cadrul proiectului urmând a se constitui ca o arhivă digitală a monumentelor din Sălaj. Iar în cazul unor monumente, ele vor exista peste timp doar la nivelul acestei arhive digitale.

Bogdan Șandric, director adjunct al Institului Național al Patrimoniului (INP), partener al acestui proiect, prezent în cadrul conferinței prin intermediul unei legături video pe internet, a menționat: ”Situația monumentelor din Sălaj e, din păcate, la fel de tristă ca în toată țara, cel puțin în ceea ce privește interesul de a conserva, dacă nu de a restaura. Și acesta a fost motivul pentru care noi am strâns rândurile și am făcut acest parteneriat. Sunt foarte multe monumente care nu mai pot fi salvate, măcar în forma care există astăzi, și cărora le prevăd o existență doar digitală. Sunt convins că acest proiect va continua și se va dezvolta permanent, și vrem să creăm un centru de digitizare, care să copieze modele deja existente în Europa, care au ca scop să conserve digital, să promoveze și să cerceteze formele de patrimoniu cultural.”

”Pixels for Heritage a apărut într-un moment în care nu se mai poate face nimic pentru structura în sine. Folosim intrumente destul de ieftine pe piață, cu potențial destul de ridicat, având know-how-ul pentru prelucrare, și atunci modelul finit ne permite, folosind metodele de fotogrametrie, de scanare, reconstituirea 3D, care, în viitorul apropiat, și sper să reușim anul ăsta, va avea o refacere 3D a fațadelor, așa cum erau inițial. Suntem la început, în momentul acesta se coagulează echipa. Noi urmărim să liberalizăm informația, să dăm drumnul la informație, să fie gratis pentru publicul larg. Pentru că rolul nostru e acela de a ‘arunca’ în societate doza asta de conștientizare a patrimoniului. Trebuie să aibă cineva grijă de aceste monumente. Nu putem, din păcate, să avem grijă fizic de aceste monumente. Tot ce putem prin Pixels for Heritage e să le imortalizăm în starea în care se află. Sperăm să atragem atenția. Ăsta-i doar primul pas”, a spus Horațiu Cociș, cel care a inițiat, cu spijinul Muzeului din Zalău, acest proiect de conservare a patrimoniului sălăjean, tot ceea ce se va face în cadrul proiectului urmând a fi introdus în baza de date a patrimoniului cultural european.

Muzeul din Zalău nu are atribuții directe legate de patrimoniul imobil, cu toate acestea, însă, cei de la muzeu se implică în conservarea acestui patrimoniu, tocmai din dorința conservării acestuia. Fie și doar digital, deși de dorit ar fi conservarea fizică a monumentelor, altfel riscul ca realitatea virtuală să fie preferată conservării fizice e mare, și, ca urmare, toate aceste monumente urmând să fie, după reconstituirea digitală, lăsate pradă degradării.

Cele opt modele realizate în cadrul Pixels for Heritage, precum și prezentarea mai detaliată a proiectului (care are nevoie de finanțare și implicare și din partea autorităților județului), vor fi prezentate publicului în 13 septembrie 2019, la ora 13.00.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *