Plimbare prin Șimleu Silvaniei, cel mai frumos oraș din Sălaj, un oraș care își păstrează aerul autentic al timpurilor medievale

În România, ca și în toată Europa, de altfel, există orașe, cum ar fi Sighișoara, Sibiu sau Brașov, care au un aer aer medieval pe care îl descoperi încă de când intri în oraș. Iar asta nu face decât să le confere un farmec aparte, o poveste a timpurilor apuse pe care o descoperi plimbându-te pe străzile care nu au lăsat modernismul să șteargă amprentele istoriei orașului și oamenilor care au trăit acolo.

În Sălaj, atunci când vorbești despre timpurile medievale, despre castele, despre cavaleri, despre istorie, vorbești despre Șimleu Silvaniei. Orașul ăsta mic de la poalele Măgurii e încărcat de istorie, iar aerul timpurilor apuse, chiar dacă nu te întâmpină încă de la intrarea în oraș, îl regăsești, cu ușurință, pe străduțele ”cocoțate” pe Măgură. Iar o plimbare pe acele străduțe are darul de a te purta, oarecum, prin istoria medievală a acestei așezări umane. O istorie care e strâns legată de cea a Transilvaniei, prin tot ceea ce a însemnat familia Báthory, al cărei castel și-a pus amprenta asupra localității și care e un fel de emblemă a orașului.

Aici, în micul oraș de sub Măgură, s-au născut, format, activat ori și-au legat numele de cel al orașului Șimleu Silvaniei personalități de seamă ale României: Ștefan Báthory, Ioan, Cassiu, Clara și Iuliu Maniu, Simion Bărnuțiu, Alexandru Sterca Șuluțiu, Iacob, Ioan și Victor Deleu, Alimpiu Barbulovici, Ioan Ossian, Elena dr. Aciu, n. Fabian, Alexandru Aciu, Simion Oros, Emil Lobonțiu, Andrei Pop, Andrei Cosma, Ioan Pușcaș etc.

Însă farmecul orașului înseamnă mai mult decât Castelul Báthory ori personalitățile neamului: mai e și superba Măgură, și mai sunt și străduțele pe care dacă le iei la pas, pur și simplu, de dragul plimbării, le descoperi altfel, ca un fel de incursiune în timp. Și mai e ceva ce are Șimleu: oamenii (poate nu toți, dar mulți dintre ei), care se implică voluntar în tot ceea ce înseamnă comunitate. Așa se explică cum de aici, în micul oraș sălăjean, voluntarii de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, la fel ca și cei de la Crucea Roșie, sunt tot timpul prezenți la activitățile organizate în oraș. Ba, mai mult, multe evenimente se desfășoară datorită, în primul rând, lor, voluntarilor.

Simleu Silvaniei e, fără doar și poate, cel mai frumos oraș din Sălaj. Un oraș al cărui farmec îl poți descoperi chiar și printr-o simplă plimbare pe străzile vechi ale orașului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *