Poveștile reale ale vrăjitoarelor. O altfel de incursiune în istoria Sălajului

Despre vrăjitoare s-a tot vorbit de-a lungul timpului. Există mituri, legende, povești care au aprins curiozitatea oamenilor și care au dat naștere unor scenarii ieșite din sfera ”normalului”. În majoritatea poveștilor de acest gen, vrăjitoarele sînt prezentate ca niște ființe în slujba răului, malefice chiar, ale căror vrăjitorii sînt menite a face rău oamenilor. Însă dincolo de poveștile inventate de dragul senzaționalului, există și poveștile reale ale vrăjitoarelor, care le așază într-o altă lumină.

Există și în Sălaj urme ale vrăjitoarelor (sau vrăjitorilor), unele pierdute în timp, altele încă vii. Însă dincolo de imaginația (în multe cazuri) care a creat poveștile despre vrăjitoare, există și povești reale. Ce sînt poveștile reale? Pe scurt, mărturii și documente despre văjitoarele din Sălaj, care au pus bazele expoziției concept realizată de Timea Keresztes, arheolog la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

La fel ca și celelalte expoziții realizate de Timea, și expoziția de față (inedită, chiar provocatoare) e mai mult o poveste, decât o înșiruire de exponate. Și tocmai de aceea are o notă aparte. Atmosfera creată îți spune încă de la intrare, chiar și fără să fi văzut expoziția în sine, despre ce e vorba. Iar narațiunea expoziției e percepută altfel, mai profund.

Două secole, vânătoarea de vrăjitoare a făcut victime. În cele mai multe cazuri, cele acuzate de vrăjitorie erau departe de acuzația în sine, majoritatea fiind cunoscute ca și vindecătoare.

”Femeile ăstea chiar aveau cunoștințe empirice, chiar profunde. Aveau cunoștințe de anatomie, de medicină, cunoșteau plantele medicinale”, spune Timea.

Însă chiar și a-i vindeca pe cei bolnavi era considerată o dovadă de vrăjitorie.

În Sălaj au fost condamnate pentru vrăjitorie 58 de persoane, 50 de femei și 8 bărbați. Despre aceștia e vorba în expoziția ”Poveștile reale ale vrăjitoarelor din Sălaj”. O expoziție care merită văzută. Evident, dacă vrei să intri și mai în amănuntul poveștii, cel mai bine e să stai de vorbă cu autoarea expoziției, Timea Keresztes. O să vezi, o să cunoști povestea nu doar a expoziției, ci și cea din spatele expoziției.

Și chiar dacă unele lucruri pe care le afli sînt brutale, ba chiar înspăimântătoare ca și esență, nu fac altceva decât să îți dai seama și mai bine de ce în Evul Mediu a existat vânătoarea de vrăjitoare. Motivația e una simplă: răutatea oamenilor. Întotdeauna oamenii au arătat cu degetul înspre orice nu le-a convenit, n-au înțeles, ori din răzbunare. Ba mai mult, au justificat crima ca fiind o pedeapsă divină, semnată și parafată însăși de către cel care conducea biserica catolică – papa.

Ce spun documentele vremii despre vrăjitoarele din Sălaj și soarta lor? Poți afla mergând la expoziție, care e deschisă publicului până la sfârșitul lunii iunie 2022.


Susţine
   DONEAZà  
contribuind la promovarea unui altfel de jurnalism!
Orice sumă contează!

Mihai Calin Paval
RO53INGB0000999901462814
ING Bank

Asociaţia Reporter pur şi simplu
CIF: 27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank

Credem, sincer, că se poate face
jurnalism fără circ mediatic, de oricare ar fi acesta.
Un jurnalism care să promoveze frumosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *