Recenzie de carte: “Povești de seară pentru fete rebele” – Elena Favilli și Francesca Cavallo

Cartea despre care vreau să vă spun astăzi pare destinată, la prima vedere, copiilor sau, cum și titlul indică, fetițelor mai mult ori mai puțin rebele.

De fapt, după ce am citit-o atent, am recitit-o și în prezent o descopăr seară de seară împreună cu Maya mea de 4 ani, pot spune că este o carte extrem de binevenită în viața oricărui copil ori părinte. Asta întrucât cele două autoare au mers din start pe ideea că, la ceas de noapte bună, nu toți copiii vor să audă neapărat povești doar cu prinți, prințese, jucării și animaluțe prinse în întâmplări fantastice. Uneori, copiii vor să audă altceva și atunci volumul de care vorbim azi este o ușă deschisă către o lume a cunoașterii și a posibilităților, cuprinzând 100 de povești despre 100 de femei care au schimbat lumea.

De la Elisabeth I, Frida Kahlo, Astrid Lindgren, Coco Channel, Cora Coralina, Amelia Earhart, Evita Peron, până la Margaret Thatcher, Nina Simone, Maria Callas ori Serena Williams – iar ele sunt doar câteva dintre femeile curajoase, inovative, care și-au pus amprenta asupra lumii întregi.

Se poate să spuneți că nu-i mare lucru, că toți am auzit, mai mult sau mai puțin, de numele de mai sus. Dar câți știm, oare, despre Jill Tarter, care a fost astronom, despre Misty Copeland – balerină, despre surorile Mirabal, care au fost activiste și au luptat pentru libertate în Republica Dominicană? Ori despre Margarita Hack, astrofizician, născută în Italia, ori despre Lakshmi Bai – împărătească-războinică a Indiei, ori despre Xian Zhang – născută în China în 1973 și care, la ora actuală, este unul din cei renumiți dirijori ai lumii?

Iar dacă, totuși, vreți să mențineți linia clasică a poveștilor de seară, puteți găsi în volum povești cu femei regine, femei faraon sau femei pirat. Cât de cool și plin de suspans poate fi să afli despre  Anne Dieu-le-Veut și Jacquotte Delahaye, amândouă printre cei mai de temuți pirați din Caraibe? Foarte, foarte cool, vă spun eu.

Până la urmă, toți vrem să creștem copii mai buni, mai curajoși și mai îndrăzneți decât noi, copii care să își dorească să schimbe lumea într-una mai bună. Copii care să aibă șanse egale și să nu piardă teren pentru că s-au născut fete într-o lume care încă este dominată de prejudecata că numeroase lucruri, domenii, jocuri ori joburi sunt destinate doar băieților și bărbaților.

Iar pentru asta, încrederea în forțele proprii și stima de sine sunt vitale, ceea ce mă duce la a menționa cuvintele de la începutul cărții: “Pentru toată fetele rebele: Visați mult! Îndrăzniți și mai mult! Luptați și mai tare! Iar când vă îndoiți, aduceți-vă aminte că aveți dreptate!”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *